lördag 6 februari 2010

Många Islänningar utomlands får inte rösta den 6 mars

För första gången ska isländska folket rösta i en fråga som presidenten hänvisar till nationen enligt konstitutionen. De senaste opinionsundersökningarna visar att nejet växer varje dag.

Många Islänningar bosatta i länder utanför Island som exempelvis Sverige ges ingen möjlighet att delta i omröstningen. Vid riksdagsval och presidentsval gäller regeln att Islänningar som varit bosatta utomlands längre tid än 8 år måste anmäla sig till röstlängden före första december året innan valåret. De som anmäler sig efter det får inte rösta.

Det finns dock en mycket märklig sak angående Icesave: Althingi beslutade om omröstningen först i januari i år. Den första december år 2009 visste ingen om att omröstningen den 6 mars 2010 skulle hållas. Val till Althingi brukar vara kända långt innan den 1 december året före valåret. Ingen Islänning får rösträtt i Icesave-omröstningen som inte var inne på listan den 1 december 2009. Enligt denna tillämpning av lagen går det inte att ansöka i tid för dem som vill gå och rösta när omröstningen först blev känd en månad efter att ansökan skulle kommit in för att erhålla rösträtten.

Många Islänningar som jag själv som inte får rösträtt enligt denna förordning tycker ändå att Icesave är ett sådant specifikt mål som får så stora konsekvenser för nationen att det är ett måste att gå och rösta.

De flesta Islänningar vill rösta för att rädda Island från konkurs.

Den isländska regeringen verkar vilja annat.

1 kommentar:

  1. How very true! Blev väldigt förvånad själv när jag kollade. Hur många det är som inte får rösta, vi är kanske få. Men varje röst räknas i en så liten nation.

    SvaraRadera