torsdag 4 februari 2010

Islands internationella åtaganden = Storbritanniens och Hollands Icesave krav

Det som gör det så svårt för en svensk att förstå vad omröstningen på Island den 6 mars verkligen avser, är att både den isländska och den svenska regeringen säger att "Island måste uppfylla sina internationella åtaganden."

Alla tror då att Island enligt lag är skyldigt en summa pengar som måste betalas. Att omröstningen handlar om att Island skall ensidigt smita från notan utan att göra rätt för sig. Detta är långt ifrån sanningen.

Om du byter ut "internationella åtaganden" mot "Storbritanniens och Hollands krav" kommer sanningen fram. Samtidigt blir det begripligt att många Islänningar tycker att Sverige gör fel som blockerar lån från IMF till Island genom att vägra betala ut Sveriges del, eftersom Sveriges del inte betalas ut förr än Island står för sina "internationella åtaganden." Ett diplomatiskt språk för stöd till utpressning på lilla Island. Vad annars kan man säga om hotelser som: "Jag lånar dig inga pengar om du inte gör som Storbritannien och Holland vill" och "då får du inte komma med i EU heller."

Om nu Norrmännen bryter isen är det tre länder som pratar med Island på jämställd affärsmässig grund: Färöarna, Polen och Norge.

Kom igen Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar