söndag 7 februari 2010

Hollands riksbank visade vårdslöshet när den gav tillstånd till Icesave i april 2008

Professor Robert Wade vid London School of Economics har studerat Island och bankkraschens konsekvenser. Han säger att finansinspektionerna i Holland, UK och Island har alla brustit angående Icesave och samtliga bär därför ansvar. Finansinspektionerna och riksbankerna i UK och Holland har brustit i grundläggande kontroller speciellt riksbanken i Holland som inte gjorde en vanlig likviditetskontroll när Landsbanki fick tillstånd att öppna Icesave i Holland i april 2008. Riksbankschefen i Holland var ordförande i Baselkommittén som publicerade en vägledning för riskanalyser i februari 2008 och denna rapport fanns tillgänglig när Hollands Riksbank gav Icesave möjligheten att öppna verksamheten i Holland.

Robert Wade fruktar att världen snabbt får se en ny ekonomisk kris på grund av att politikerna tappar fokus när de tror att deras väljare börjar glömma krisen. Professorn pekade på ett grundläggande fel i världens finanssystem när ekonomiska kriser numera kommer oftare och djupare än t.ex. under perioden 1950 -1970. Wade menar att en offentlig utredning på krisens orsaker som nu pågår på Island kan vara mycket betydelsefull för att kunna identifiera och rätta till felen som skapade krisen. Men han är inte övertygad om att politikerna kommer att fullfölja reformarbetet på finansbranschens villkor som han menar är en förutsättning för återhämtning av ekonomin.

Annars, - menar professor Wade, är risken stor att världen går tillbaks till liknande situation som rådde på trettiotalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar