torsdag 4 februari 2010

Islands regering oförmögen att leda förhandlingarna med Storbritannien och Holland

Den isländska vänsterregeringen ledd av Socialdemokraterna är oförmögen att leda Icesave-förhandlingarna. Regeringen är som en skolflicka som förälskat sig för första gången i den stora vita prinsen EU. Het uppöver öronen har regeringen tappat kontakten och inlett sitt EU-förhållande trots motstånd hos majoriteten av Islänningarna.

I princip förespråkar statminister Jóhanna Sigurðardóttir kraven från UK och Holland. Vare sig hon eller andra ministrar vill få ett nej till giftermålet med EU. Det råder inget tvivel om att där har UK och Holland starkare ställning än det isländska folket. Denna snabba kärlek kan kosta Island sin ekonomiska självständighet och dra ned landet i konkurs. Men vad spelar det för roll i byte för ett ögonblick av fullständig kärlek?

Jag hoppas att denna regering avgår vid ett nej i omröstningen 6 mars. En ny regering på Island skulle betyda nya förhandlingar och då på EU-lagens grund. Den Isländska regeringen sviker folket, den har planerat låna pengar hos IMF för att fira EU-inträdet och låta kommande generationer stå för notan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar