tisdag 11 september 2012

Finansbudgeten en förolämpning mot företagen på Island

Finanspropositionen innehåller massiva skatteökningar
på Islands företag det kommande året
Islands näringslivsorganisation är inte nådig mot regeringen efter att ha läst finanspropositionen som lämnades fram på Alltingi idag.

Regeringen börjar med att riva upp grunden för avtalen med isländska LO genom att helt sonika höja försäkringsavgifter som låg fasta i kollektivavtalet. Dessutom kommer skattehöjningar på löpande band:

"Utan varning trefaldigas momsen på övernattningar och det kommer att välta turistnäringen omkull nästa år. Avtal med utländska företag i resebranschen slåss i spillror och näringen kommer att ha svårt att stå under kostnaderna av den internationella marknadskampanjen som myndigheterna stöttade. Att sedan höja skatten på hyrbilar är ytterligare ett slag mot turistnäringen" går att läsa i Islands näringslivsorganisations utlåtande.

Då är man mycket kritisk mot ständiga skattehöjningar på finansbolagen och påpekar att i slutändan är det kunderna som får betala skattehöjningarna i form av högre räntor och avgifter.

Ökade skatter på mat har betytt 800 miljoner fler isländska kronor i statskassan men kostnaderna forslas direkt vidare ut i matpriserna som konsumenten betalar. Då blir skatten på fisknäringen tre gånger så stor som förra året och även där har man brutit mot tidigare överenskommelse med näringslivsorganisationerna.

Det påpekas att de ökade inkomsterna till staten kommer inte att användas för folkets bästa utan läggas på populistiska projekt inför valet 2013.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar