torsdag 13 september 2012

EU visar musklerna, tror sig ha ensamrätt till makrillen

Makríll.
EU vill  straffa  Island och  Färöarna till "förhandlingar"!

I går röstade Europaparlamentet med 659 röster mot 11 (7 var frånvarande) att tillämpa straffåtgärder mot stater utanför EU som EU menar driver ohållbart fiske. Rådet kommer att ratificera beslutet inom kort och då står inget i vägen för att EU kan häva de fyra rörliga friheterna dvs. det fria flödet av varor, tjänster, pengar och folk med en EES avtalspartner. 

Enligt planen kommer EU att förbjuda landning av fisk från Island och Färöarna i EUs hamnar och kan på sikt hamnförbjuda båtar som seglar under Isländsk och Färöisk fana. På längre sikt kommer EU att lägga en handelsblockad mot export av varor och tjänster från alla medlemsstater i EU till fisknäringarna på Island och Färöarna.

EU menar att Island "överfiskar" makrillen eftersom Island gått upp från knappt 400 ton år 2005 till årets ca 147 tus ton. EU-kommissionen har lyssnat till främst irländska och skotska rederirepresentanter som anklagar Island och Färöarna för att "ta makrillen från dem ." EU agerar på grund av regeln om "historiska fångster" som i inget tar hänsyn till naturens egna lagar och förändringar. Enligt EU är naturen en kaka som kan skäras i bitar och alltid delas ut i samma storlek med samma smak till samma deltagare som tidigare. Denna regel kommer från samma skrivbord i Bryssel som direktivet om den raka bananen och gurkan.

Sanningen är den att makrillen har förflyttat sig norrut i jakt på föda och på grund av varmare hav. Den har nu bosatt sig runt Island och lägger rom där. Enligt isländska havsvetenskapsmän hos Hafrannsoknarstofnunin som nyligen tillsammans med vetenskapsmän från Färöarna och Norge så finns ca 1,5 miljoner ton makrill inom den isländska fiskzonen. Sammanlagt uppskattas makrillstammen i N-Atlanten uppgå till över 5 miljoner ton. 

Enligt Islands ansvarsfulla och hållbara fiskeregler delar Hafrannsoknarstofnun ut förslag på kvoter som myndigheten och fisknäringen brukar följa. Det är således de isländska vetenskapsmännens slutsats som nu som alltid ligger till grund för Islands hållbara fiske och ger Island en laglig kvot i egen fiskzon på ca 147 tus ton makrillfiske. Jämfört med den nu kända mängden kan man t.o.m. öka kvoten något.

EU däremot tar ingen notis av de isländska vetenskapsmännens resultat eller de nya makrillundersökningarna. Istället lyssnar Maria Damanaki på rederier på Irland och Skotland som vill få större kvot tilldelad från EU.

EU kastar sten i ett glashus. Enligt EU själva överfiskar man 80% av fiskstammarna med över 30% utrotningshotade inom EUs fiskzon. När EU anklagas för rånfiske i Väst-Saharas fiskzon säger man att det inte går att sluta med fisket eftersom "över 100 spanska trålare måste då tillbaks till EUs fiskvatten där allt är redan uppfiskat."

Klart att EU har muskler att knäcka små stater som Island och Färöarna. Island får söka sig annat för att hitta handelspartners och EUs handelsförbud mot Island och Färöarna kommer att drabba konsumenter inom EU som då inte kan handla och äta den kvalitetsfisk som kommer från isländska vatten. 

Märkligt att förbjuda handel med fisk och produkter till fisknäringen på Island som är en EES-avtalspartner. EES-avtalet togs fram för att "säkerställa" den fria rörligheten.

Tyvärr är jag rädd för att vi får se mer av sådana mobbningsfasoner från byråkraterna i Bryssel. När de får som de vill kommer den medeltida solen i slutändan att åter skina fint i dagens Europa som då blir som på 1400-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar