tisdag 11 september 2012

Presidenten erbjuder hjälp att återställa Alltingis förtroende

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson
I dag inledde Alltingi sin 141 session med en högtidlig ceremoni där Islands president öppnade sessionen. Ceremonin började med en gudstjänst i domkyrkan bredvid Alltingi i centrala Reykjavik. Närvarande var förutom parlamentsledamöterna även ambassadörer og representanter för andra stater.

I sitt öppningstal sa Hr. Olafur Ragnar Grimsson bl.a. att Alltingi alltid haft en enastående plats i landets historia som nationens äldsta institution och tillika ledande i kampen för nationens befrielse och för självbestämmande och demokrati.

Presidenten refererade till ordspråket "Med lag skall land byggas" och sa att alla skall vara lika inför lagen och lagen måste respekteras om det civiliserade samhället skall kunna frodas.

"Därför är det mycket viktigt för oss alla, nationen och nationens institutioner, att nu den kommande vintern ta tag i Alltingis problem för att hitta lösningar och stärka förtroendet hos allmänheten."

"På mina resor runt om landsdelarna i diskussioner med tiotals tusen Islänningar förstod jag att den tunga våg växer och på de sista dagarna inför presidentvalet var tyngden såpass att problemen med Alltingi var det största diskussionsämnet. Överallt frågade man: Vad kan göras?"

"Därför är det min plikt efter valet och min goda vilja att erbjuda min hjälp för att på nytt förstärka Alltingis respekt och förtroende hos nationen.." sa presidenten.

"Det är allas vår plikt som väljs till förtroendeposter att förenas i uppgiften att Alltingi igen får den status som nationens äldsta institution och samhällets demokratiska traditioner förtjänar."

Presidentens tal på isländska finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar