tisdag 11 september 2012

Inte alla kom till domkyrkan

Polisen lärde av fjolårets äggkastning och flyttade ut kravall
staketet ut på torget Austurvöllur

Islands President Hr. Olafur Ragnar Grimsson och Islands biskop
Agnes M. Sigurdardottir går från domkyrkan till Alltingi, denna gång
utan flygande ägg.
Islands finansminister Oddny Hardardottir kom inte till dagens gudstjänst i Domkyrkan som brukligt är när Alltingi är öppnat efter semesterledigheten. Hon förklarade det med att hon fortfarande var rädd efter fjolårets våldsamma ceremoni där parlamentsledamöter och ministrar fick huka sig för flygande ägg och tomater från arga människor på torget framför Alltingi.

Polisen hade dock i dag flytta staketet nästan till mitten av torget vilket många uttryckte sin avsky över. Men polisen sa att de måste skydda Alltingis ledamöter och de höga gästerna så inte samma sak som äggkastningen fjol skulle upprepa sig.

Men i dag verkade det inte som någon äggkastare fanns bland publiken. Det hela löpte i fridens tecken förutom då parlamentsledamöterna som skolkade vid gudstjänsten. Det var nämligen flera än fru finansminister som valde att avstå. Det ryktades att en annan socialdemokrat, Robert Marchall, skröt med att han suttit på café istället för att gå i kyrkan. Några andra - troligen sossar - skolkade från gudstjänsten.

Sen frågar sig dessa skolkare varför folk tappar förtroendet för Alltingi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar