fredag 29 juni 2012

Makrilltvisten trappas upp

Maria Damanaki, EUs fiskminister,
vill  makrillkrig mot Island och Färöarna
I veckan blev det klart mellan Europaparlamentet och ministerrådet att EU kommer att inleda handelsblockad mot länder man påstår överfiskar. Blockaden omfattar förbud mot landning av alla fiskprodukter tillsammans med rad andra åtgärder t.ex. att förbjuda försäljning av all utrustning som används vid fisket till Island och Färöarna.

En av dem som drivit frågan är Pat the Cope Gallhager från Irland, ledamot av Europaparlamentet. Planen är att Europaparlamentets fiskkommitté godkänner avtalet på sitt nästa möte den 10 - 11 juli och att Europaparlamentet sedan slutligen godkänner blockaden mot Island och Färöarna i september.

3 - 4 Juli träffas fiskministrarna från länder intill Nord-Atlanten i Reykjavik. Det är ministrar från länder som Canada, Grönland, Island, Färöarna, Ryssland och EU. På dagordningen är bl.a. hur man skall kunna stoppa att över en miljon ton prima fisk slängs i Nord-Atlanten varje år. Detta är ett enormt stort problem för fisknäringen i hela världen där det i vissa fall påstås att fiskare slänger upp mot fyra gånger mer fisk död tillbaks i havet än båten seglar med i land. Makrillfrågan är inte med på dagordningen men klart att den kommer att diskuteras när Maria Damanaki är med på mötet.

Enligt Morgunbladet i dag så planerar företagsorganisationen MINSA en kampanj mot Island och Färöarna i Makrillfrågan. De vill hetsa upp sjömän och andra mot Island och Färöarna och försöker samla stöd bl.a. hos den norska fiskministern Lisbeth Berg-Hansen samt miljöorganisationer och nationella parlament. Morgunbladet har en plan undertecknad av ledare för sju fiskföretag som fiskar makrill. Företagen har verksamhet i Sverige, Danmark, Holland, Tyskland, Frankrike, Norge, Skottland, N-Irland, England och Irland.

På hemsidan hos skottiska sjömansförbundet SFF välkomnar förbundet överenskommelsen om handelsblockad mot Island och Färöarna. Där talar man om inte bara handelsförbud mot makrill utan även om "relaterade fisksorter". Genom denna diffusa definition tänker EU kommissionen kringgå EES-avtalet som tydligt förbjuder utvidgning vid tvist till andra arter än den tvisten avser.

Andra åtgärder som kan komma användas är att portförbjuda skepp som seglar under isländsk eller färöisk flagga i alla EUs hamnar.

Ian Gatt, ordförande i SFF: "Vi har efterfrågat dessa åtgärder under en lång tid och vi är mycket nöjda med innehållet i sanktionspaketet. Vi är särskilt tacksamma till Pat the Cope Gallagher för hans stöd i frågan."

Enligt SFF tänker islänningarna fiska 147 tus ton makrill under 2012 men Färöarna 149 tus ton.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar