onsdag 27 juni 2012

Maktkampen om Bessastadir hårdnar

Bessastadir, presidentens residens.
På lördag är det presidentval på Island. Sex kandidater ställer upp, nuvarande president Hr. Olafur Ragnar Grimsson är en av dem.

Aldrig tidigare i republikens historia har nationen upplevt ett presidentval som ett ställningstagande med  eller mot en främmande stormakt. Med eller emot EU. Jasidan har slagit på stort för att få sin kvinna, Thora Arnorsdottir in på Bessastadir. Socialdemokraterna bakom Thora tänker krossa allt EU-motstånd på ön. Kosta vad det kosta vill: "Vi har riket, parlamentet och huvudstaden Reykjavik. Nu tar vi Bessastadir," är tanken. Spelar roll om två tredjedelar av folket vill vänta med EU. Folk är bara folk förstår ni och sådana kan inte begripa sig på experternas sanningar.

Socialdemokraterna vet att de har liten chans att komma tillbaks i regeringsställning efter riksdagsvalet om ett år. För att få in landet i EU måste de krossa motståndet på Bessastadir och få bort den obekväma sittande presidenten som har mage att hänvisa lagar till nationen för omröstning. Som t.ex. två ggr i Icesave där regeringen försökte välta över privata Landsbankis konkursbo på skattebetalarna.

Hitintills har islänningarna bl.a. fått erfara följande:
  • S systerparti i UK med Gordon Brown i spetsen terroristförklarade Island i stil med Al-Quida. Möjligen i samarbete med S på Island som använde bankkraschen för att komma till makten.
  • EUs förhållningssätt i Icesave-tvisten där EU ställde sig bakom UK och Hollands krav på att isländska skattebetalare skulle betala konkursboets skulder. I dag en fråga för EFTA domstolen där EU för första gången i historien blir medåklagare.
  • EUs förhållningssätt i makrill-tvisten när EU-kommissionen låter sina lagexperter leta kryphål på internationella avtal med WTO, FN och EES-avtalet för att kunna utsätta Island och Färöarna för en handelsblockad och hamnförbud i samtliga EUs hamnar nästa år.
  • Hur denna korrumperade socialdemokratiska vänstergröna regering skapar respektlöshet inför samhällets lagar och institutioner bl.a. genom att åsidosätta och bryta mot konstitutionen, miljö- och jämställdhetslagar samt nonchalera Högsta Domstolens beslut.
  • Hur den regering som uppstod ur kaoset när bankerna gick i konkurs i själva verket var största vännen till finansskojarna som orsakade krisen och skapade ett stort elände hos befolkningen.
  • Hur regeringen ignorerade Alltingis utredningsrapport och istället för att hjälpa folket använde tiden för att hämnas på sina politiska motståndare.
  • Hur regeringen attackerar nationens grundnäring fisket och lägger stora skattebördor på folk och företag medan de förtroendevalda själva höjer sina förmåner.
Kanske tänkte inte tidigare statsminister Geir Haarde på när han i ett TV-tal sa: Gud bevare Island, att skaparen först och främst skulle befria nationen från den kommande regeringen. Vem tänkte då på hur lätt det är att gå ur askan i elden? Nu framför islänningarna bönen för att naturresurserna i havet och till lands och t.o.m. bergen inte blir stulna.

Först kom skalbolagsdirektörerna förklädda som bankdirektörer. Sen kom socialdemokraterna med sin splittringspolitik och laglöshet. Det enda sättet för många socialdemokrater att överleva i framtiden är genom feta uppdrag i Bryssel. Aldrig tidigare har Island som en oberoende nation behövt kämpa mot politiker och tjänstemän som struntar i allt bara de får ett bättre jobb i främmande länder.

Det är nationens olycka att ha sådana ämbetsmän. Olyckan blir ännu större om EU sväljer fisken. Republiken står eller faller med nationens försvar.

Gud bevare Island, islänningarna och vår president.

Jag hoppas att Bessastadir inte förvandlas till ett EU - marionettdockhus. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar