måndag 25 juni 2012

Stenhård maktkamp om Bessastadir

"BessastadaBarbie"
bild från en av många
bloggar om Thora Arnorsdottir
på Island i dag

Socialdemokraterna/VänsterGrönas parad "Barbie"kandidat till presidentämbetet på Island, Thora Arnorsdottir, har nyss lanserad en speciell Thoradag på Island. På agendan var minst 90 olika aktiviteter  förutom traditionell försäljning av Thora-t-shirts, korvfest och Thora-ansikstmålning för barnen o.s.v. Många tycker det verkar konstigt på lilla Island att en av kandidaterna verkar ha oändligt mycket pengar att köpa reklam på bussar, i radio, dagstidningar och tv och samtliga övriga presidentkandidater har förordat öppna räkenskaper så allmänheten kan se vilka som är sponsorer.

Thora Arnorsdottir, tar med sig sin make Svavar Halldorsson tidigare dömd för misshandel till Bessastadir ifall hon blir vald.

Många undrar om EUs diverse nya stödpengar är bakom Arnorsdottirs amerikanska kampanjstil men Thora kan endast säga att det är fel att anklaga henne och hon vill inte diskutera makens brottsliga förflutna men kallar honom sin älskling och trevliga man i media. Både Thora Arnorsdottir och maken jobbade tidigare inom media, Thora var reporter hos statliga TV.

Med Thora Arnorsdottir på Bessastadir kan regeringen få genom nödvändiga lagändringar som nu ligger på bordet och innebär i princip borttagning av islänningarnas folkomröstningsrätt i ekonomiska frågor och frågor gällande avtal med andra länder. Detta behöver regeringen få igenom så den kan tvinga på Island eftergifter i fiskfrågorna till EU.

Kampen om Bessastadir är därför kampen om Island skall gå med i EU eller inte som är den största frågan islänningarna debatterar för stunden. Sittande president Hr. Olafur Ragnar Grimsson som stoppade, tack och lov, regeringens vansinniga förslag att staten skulle överta privata Landsbankis skulder, är islänningarnas säkerhet för att demokratin fungerar. Han har deklarerat att sitter han kvar kommer han att hänvisa EU frågan till nationen. Han har deklarerat att han inte tycker att Island skall gå med i EU så som läget är nu i Europa och världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar