fredag 29 juni 2012

Mera om makrill

De gröna staplarna visar hur makrillfisket ökat på Island
i takt med ändrat beteende hos makrillstammen som numera
simmar till isländska vatten för föda.
Över hundra båtar har fått tilldelad makrillkvoter i år på Island på sammanlagt drygt 145 tus ton makrill.  I början på säsongen är makrillen inte så fet som den blir när den ätit upp sig. 87 % är fryst och 13 % blir till fiskmjöl enligt Morgunbladet. Olikt torsk och kolja som till stor del exportas till EU går makrillen på export till Östeuropa och Afrika men även en stor del till Asien. Man räknar med något lägre priser i år än i fjol bl.a. beroende på att en del kunder inte sålt slut på sina lager från förra säsongen.

Under sommarsäsongen får många ungdomar på Island ett efterlängtat arbete som ger efterlängtade intäkter. Detta hjälper förstås mot finanskrisen som fortfarande håller landet i ett järngrepp. Makrill- och sillsäsongen sammanfaller och då blir det ett extra ryck med ytterligare 120 tusen ton sillkvot för i år.

Islands regering har nyligen inlett en pomperipossaskatt på fisknäringen och nu börjar konsekvenserna visa sig t.ex. när företag på Vestmannaön måste sälja bort båtar och säga upp personal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar