måndag 12 mars 2012

Islands regering vill ta bort presidentens rätt att hänvisa lagar till folkomröstning


Enligt Islands konstitution har landets president möjligheten att vägra signera lag från Alltingi och skall då landets befolkning folkomrösta i frågan. Detta inträffade två gånger under Icesave attackerna från UK och Holland där Alltingis majoritet gick med på att överföra bankernas privata förluster till skattebetalarna.

I båda omröstningarna sa Islänningarna tydligt NEJ VI BETALAR INTE FÖR HAVERERADE PRIVATA BANKER! DE FÅR TA SITT ANSVAR SJÄLVA!

Nu vill Islands rödgröna socialdemokratiska regering ta bort denna möjlighet från presidenten och det isländska folket.

I ett brev till det s.k. "konstitutionsrådet" skriver Alltingis regeringsrättsliga kommitté att nu när rådet kallas samman igen skall de speciellt svara på frågan om det inte går att ta bort denna demokratiska rättighet från konstitutionen.

Anledningen som ges är att "eftersom lagstiftarens möjligheter begränsas i och med nya bestämmelser då är det onödigt att presidenten har denna möjlighet kvar (vägra underteckna lag från Alltingi)."

I "konstitutionsrådets" förslag får folk kräva av Alltingi att få folkomrösta men då med begränsningen att det inte avser ekonomi eller statliga avtal med utlandet (läses EU). Denna begränsning försöker man införa i landets konstitution bakom ryggen på det isländska folket eftersom man kräver att vid en omröstning skall folk medta en helt ny konstitution eller behålla den gamla.

Vad kan man säga? Att vänster gröna och sossar är vänner med folket och demokratin?

Tvijjj!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar