torsdag 15 mars 2012

40 vittnen i förhör på på sju dagar hos Islands riksrätt

Geir Haarde, Islands tidigare statsminister tillsammans med sina
döttrar Ilia Anna Haarde t.v. och Helga Lara Haarde t.h.
Alltingis majoritets sammanbitna
åklagare Sigridur Fridjonsdottir
Nu är förhören över vittnen avslutade hos den politiskt tillförordnade riksrätten på Island. Åklagarens plädering var på eftermiddagen i dag och försvarets blir i morgon. På eftermiddagen i morgon räknas åklagare och försvar färdigställa sin talan och då kan domarna börja sitt arbete som räknas ta upp mot sex veckor innan dom avkunnas.

På sju dagar har politiker, tjänstemän, bankanställda, riksbanksanställda, konkursförvaltare i bankerna samt specialister svarat på åklagarens och försvarets frågor. Mest har frågorna rört de områden som åtalet menar att Islands tidigare statsminister Geir Haarde brustit i tjänsteutövning av sitt ämbete. Det avser 1. Att Geir Haarde försummat att vägleda den samarbetsgrupp för finansiell stabilitet som arbetade mellan riksbanken och departementen. 2. Att Geri Haarde brustit i att minska banksystemet. 3. Att Geir Haarde inte följt upp att Landsbanki Icesave konton blev flyttade till bolag i UK samt 4. Att Geir Haarde inte hållit speciella regeringsmöten angående hotet om kommande bankkris. Dessa påstådda brott ska ha ägt rum mellan februari 2008 tills oktober 2008. 

De flesta av vittnena var samstämmiga i att under 2008 var det redan för sent att göra något. Även om Islands riksbank visste att bankledningarna och deras fina internationella revisorsbyråer ljög om situationen så kunde man inte offentliggöra saken eftersom det skulle i så fall ha påskyndat raset. T.o.m. några av Självständighetspartiets tidigare ordförandes politiska meningsmotståndare, socialdemokraterna, tog upp handsken för Geir Haarde och menade som dåvarande näringsminister Björgvin Sigurdsson att det stod "skrivet i skyn" att ingenting kunde göras för att rädda banksystemet under den perioden som åtalet gäller.

Flesta var medvetna om att skulle en av Islands tre största banker falla skulle den dra de övriga två med sig i fallet. Många av bankernas tjänstemän menade att den verkliga orsaken till bankernas fall på Island var att de inte kunde låna mer på de internationella finansmarknaderna. Inte oväntat kom mannen som fällde krokodilstårar på Alltingi över att Geri Haarde skulle ställas inför riksrätt, dvs nuvarande alltmöjligtministern Steingrimur Sigfusson och vittnade om hur han själv minsann sett farorna raddas upp och varnat för den kommande krisen men ingen lyssnade på honom. Han blev "chockad" när han fick höra om att Icesave fanns och han genast förstod han att staten hade ansvaret för dessa konto.

Fortsättning följer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar