lördag 5 februari 2011

Kapitalismen tillåter att privata företag går i konkurs - Vi är inne på farlig mark när vi börjar förstatliga förlusterna

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson intervjuas av CNNs Richard Quest.

Islands president, Hr. Olafur Ragnar Grimsson, förklarade i en intervju hos Richard Quest, CNN, att Island verkar komma bättre ur krisen än många andra länder i Europa. Han förklarade situationen med att Island inte förstatligade storbankernas konkurser - vilket är fallet på många andra håll i Europa, och dessutom har Island en egen valuta som devalverades.

Presidenten sa att Islänningarna tagit på sig stora bördor när kronan devalverades men samtidigt så har devalveringen gjort Islands exportindustri konkurrenskraftigare och påskyndat återhämtningen.

Olafur Ragnar Grimsson sa att det var ett problem att välja mellan att avsluta förhandlingar för att bli av med saken även om det betydde mera bördor eller att följa det som många har förklarat att kraven som ställs står ej på laglig grund. Han sa:

"Det är min åsikt om kapitalismen att den tillåter privata företag gå i konkurs. Ifall vi börjar förstatliga förlusterna trampar vi på farlig mark."

Du hittar en länk till CNNs reportage här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar