lördag 5 februari 2011

InDefence stöder inte Icesave

VARNING! Nyaste Icesave innehåller samma fällor för Island som förr.
Med anledning av media och politikers utspel som när Självständighetspartiets ordförande, Bjarni Benediktsson, refererade till InDefence och sa att "Indefence är positiva till avtalet", har InDefence skrivit en deklaration till media där de förklarar motsatsen:

"De senaste dagarna och veckorna har media och politiker slagit fast att InDefence har en positiv inställning till Icesave III-avtalet. Detta är fel.

Den 10 januari lämnade InDefence en remiss angående nuvarande Icesave-avtal till Altingis finansutskott. Remissen lämnades även till alla parlamentsledamöterna.

Remissen redovisar i detalj den stora ekonomiska risk som nuvarande avtal innehåller för Islänningarna. Denna risk bekräftas i andra ekonomiska redovisningar. Remissen poängterar att för att avtalet skall kunna accepteras måste denna risk minimeras.

När Landsbankis konkursbo påbörjar sina utbetalningar måste Islänningarna få en högre prioritering. Risken för våran och kommande generationer Islänningar skulle förminskas genom att ta bort (Pari Passu) klausulen om kravägarnas likvärdighet.

I remissen säger ordagrannt: "Detta måste vara isländska myndigheters krav för att ingå ett avtal där den juridiska klarheten ifråga om betalningsskyldighet ännu inte fastställts." Enligt denna remiss gav InDefence Althingis finansutskott rådet att enas om ett enda ändringsförslag som hade begränsat nationens risk och skapat större överenskommelse om Icesave-avtalet.

InDefence gruppens ställning har varit klar och oförändrad från första början: Det viktigaste är att Icesave-avtalet innehåller tre huvudpunkter:

1 Det föreligger ingen laglig betalningsskyldighet att betala UK och Hollands krav
2 Parterna måste dela med sig ansvaret enligt avtalet
3 Parterna måste dela med sig risker enligt avtalet

Det är InDefence gruppens bedömning att nuvarande avtal inte återger dessa grunder på ett tillfredsställande sätt."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar