onsdag 29 december 2010

År 2010 bättre än de flesta förväntade sig


Det sade Islands president i en intervju med BBC nyligen.

"För det första går ekonomin bättre. Turistperioden blev historiskt sett den bästa. Vissa delar av ekonomin går mycket bra. Även om vulkanutbrottet orsakade problem både här och i andra länder menar jag att det har lockat fram ett intresse som tidigare inte fanns. Naturligtvis har vi haft bättre år men år 2010 har i stort blivit bättre än vi förväntade oss för ett år sedan."


Presidentens riksvapen
Hr. Ólafur Ragnar Grímsson, Islands President
På frågan om hur vulkanutbrottet från Eyjafjallajökull påverkat Islänningarna och ekonomin svarade presidenten:

"Enligt vetenskapsmännen har vulkanen tystnat, men som du vet är Island i allra högsta grad ett levande land geologiskt sett. När sommaren gick kunde vi se grönt gräs växa upp ur askan och bönderna återhämtade sin kraft. Sedan gick livet som vanligt precis som det har gjort i århundraden i vår kamp mot naturkrafterna."

"Vulkanutbrottet skapade ett enormt intresse för och kunskap om den vackra, storslagna isländska naturen och detta år har blivit ett av resebranschens bästa från början."

"Vulkanutbrottet väckte en stor solidaritet inom landet och i vulkanregionen främst hos bönderna. De som bor där  - i enstaka fall har samma familj bott där i århundraden -  är mycket medvetna om att de bor inom ett farligt område där mycket kan hända; vulkanutbrott och jökel kalvning.  Socialt och till en viss del psykologiskt - är bönderna förberedda på sådana händelser och följaktligen kunde de med det isländska samhällets hjälp och räddningstjänsten gå till baks till traditionellt arbete efter några månader."

När intervjuaren frågar om Island lyckats med att överbrygga motsättningarna med Holländare och Britter angående Icesave-"skulden" svarade Islands president:

"Jag har inte sagt att vi har täckt över motsättningarna. Det är helt enkelt ett faktum att kraven som Britter och Holländare ställde på Island år 2009 har av de nuvarande myndigheterna i UK och Holland erkänts  som orimliga i grund och botten."

Reportern frågar: "Men ni är skyldiga pengar som återstår att betala?"

Presidenten: "Jag har aldrig erkänt meningen "En skuld som återstår att betala", eftersom här delar tre nationer ett ansvar. Vi skall komma ihåg att Brittiska och Holländska myndigheter betalade ut dessa pengar år 2008 i syfte att skydda banksystemet i deras egna länder utan att först fråga Islänningarna. Därför och även det som numera är erkänt av både experter och media som har undersökt saken, handlade saken helt enkelt inte om utestående skulder."

Till slut frågar reportern om presidenten kan nämna en positiv nyhet från Island som han möjligen har missat:

Presidenten: "Det finns självklart många positiva nyheter på Island som möjligen inte nått omvärldens öron. Inom många områden i det isländska samhället som fiskenäringen, energin, IT och industrin har  året varit mycket gott. Konsten, vårt kulturliv - har blomstrat. Vetenskapsmän har gjort nya uppfinningar. Island har klarat sig ganska bra inom många områden under året."

Intervjun avslutas med att president Ólafur Ragnar Grímsson uppmuntrar folk att besöka Island för att "uppleva människans natur och de krafter som skapar jorden och är så svårt att uppleva någon annan stans."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar