lördag 20 november 2010

Vänstergröna vill fortsätta med Islands medlemsansökan hos EU

Förslaget om att Vänsterpartiet följer sin förra politik mot EU och att partiet omedelbart vill återkalla Islands medlemsansökan fälldes med 38 mot 28 röster. Därmed har partistyrelsen mandat att fortsätta regeringssamarbetet som tidigare.

Finansminister Steingrimur Sigfusson sa till Morgunbladet att "kongressen var ett starkt stöd till partiledningen om att fortsätta regeringssamarbetet."

Angående EU frågan sa Steingrimur: "Ett förslag om fortsatt regeringsarbete som lades fram av 40 medlemmar godkändes och där poängteras hur vi kommer att agera angående EU. Vi kommer därför att trycka på att ingen anpassning till EU sker i förväg och vi kommer att prioritera hur pengarna används."

I partiets deklaration säger att "tänkbara fördelar av Islands medlemskap i EU kan inte motiveras med fortsatt överlämnande av Islands bestämmanderätt över nationens frågor..... Ett medlemskap i EU skadar Islands självbestämmande ännu mera än EES-avtalet gör och äventyrar Islands kontroll på landets resurser."

Trots att Vänsterpartiet gick till val och vann på Nej till EU, har partiet hjälpt Socialdemokraterna med Islands medlemsansökan och följande anpassningsprocess. Nu har kongressen räddat regeringen och anpassningsprocessen kan fortsätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar