onsdag 17 november 2010

Nya bevis för att Axel Wallden talade osanning på frukostmötet om EU:s utvidgning: Island måste betala Icesave-räkningen för att kunna få lån hos Europeiska Investmentbanken

I Morgunbladet i dag är det upplyst att i en rapport från EU-rådet ställs kravet att Island först betalar UK och Holland för Icesave-räkningen för att kunna kvalificera till lån från Europeiska Investeringsbanken EIB.

Trots deklarationer om motsatsen framgår detta i ett brev från Pat the Cope Gallagher, ordförande i Islands och Europaparlamentets parlamentsgrupp, som han har skrivit till Ivailo Kalfin, vice ordförande i EU:s finanskommitté. Brevet är daterat den 9 november och där står bl.a.:

"Jag skriver dig angående din rapport om EIB:s utlåning. Jag förstår att Rådet har lagt till i sin text där det refereras speciellt till Islands plikt att uppfylla EES-avtalet. Det verkar som Island är det enda landet som söker medlemskap där krav ställs på extra villkor för att kunna få lån från EIB."

Senare i brevet säger Gallagher att det är

"djupt bekymmersamt att Rådet kopplar på detta sätt Islands medlemsansökan till Icesave."

I slutet på brevet säger Gallagher:

"Jag är starkt övertygad om att denna klausul bör försvinna ur texten i rapportens slutversion. Jag hoppas att du seriöst iakttar mitt råd i dina diskussioner med Rådet."

Det är som jag sagt förut: Kravet på att Island betalar UK och Hollands Icesave-fakturan försvinner inte genom att man låter EFTA Surveillance Authority överta kravet för inkasso. Att det står i dag ESA på kravet (istället för UK och Holland) och man refererar till Islands "plikter att uppfylla EES-avtalet" = att betala ESA:s Icesave krav visar tydligt att EU ställer kravet på att Island betalar Icesave för att kunna komma ifråga som EU-medlem.

Island har uppfyllt alla krav enligt EES-avtalet. Istället kan det vara så att UK och Holland har brustit genom att stjäla deras skattebetalares pengar för att stödja ett privat konkursbo. Inte att undra att UK och Holland inte vill att saken går till domstol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar