fredag 19 november 2010

Förslag på Vänsterpartiets kongress att Island återkallar medlemsansökan till EU

Vänster-Gröna på Island har partikongress i helgen. Inför kongressen ligger ett förslag från personer på rådande befattningar inom partiet om omedelbart avslut på anpassningen av Islands statsskick till EU.

När Altingi beslutade med endast några rösters marginal att Island skulle ansöka om medlemskap hos EU - vilseledde Socialdemokraterna och delar av Vänsterpartiet folket i landet genom att säga att detta inte var en "medlemsansökan" utan en ansökan om "diskussioner" med EU för att "se" vad ett eventuellt medlemskap skulle innebära för Islands del.

Det framgår tydligt hos EU vad ansökningsprocessen innehåller. Från EU:s sida har man officiellt fått rätta bl.a. Islands utrikesminister om vad som gäller. Island - som nu är en godkänd EU-kandidat är redan i fas med anpassning av lagar och regelverk vilket har kritiserats av många på Island p.g.a. kostnader och tid.

Vissa av Vänsterpartiets ministrar har krävt att EU omgående visar korten i medlemsförhandlingarna som ännu inte har påbörjats. Då skulle en folkomröstning snabbt kunna hållas. Blir svaret ett nej, då går att omedelbart stoppa den dyra och tidskrävande anpassningsprocessen.

EU påpekade under förra veckan att denna väg är ett orealistiskt önsketänkande.

Det enda praktiskt lämpade förslaget är att återkalla medlemsansökan eller lägga den på is. Skulle kongressen anta det beslutet är majoriteten på Altingi som ligger bakom Islands EU medlemsansökan sprucken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar