lördag 13 november 2010

UK:s försvarsminister Liam Fox ber Islänningarna om ursäkt för användning av terroristlagen

 I Aftonposten den 11 november ber UK:s försvarsminister Islänningarna officiellt om ursäkt för UK:s tillämpning av terrorlagar mot en allierad inom NATO. Det var Gordon Browns regering som använde terrorlagarna för att frysa Isländska bolags tillgångar i UK - bl.a. Isländska Riksbankens guldreserv som förvaras i London. För att åstadkomma denna handling förklarade UK:s finansdepartement Islands finansiella myndigheter och regering vara terrorister i samma grad som Bin Ladin och Talibanerna.

När lagen antogs i det Brittiska Parlamentet hördes varningsröster som påtalade just möjligheten att lagen skulle någon gång kunna användas i andra syften än i kampen mot terrorism. Gordon Browns regering var den första som gjorde så. Dessutom mot en NATO-vän, ett litet land utan egen arme och en av världens äldsta demokratier.

Äntligen ett litet ljus. Tack Liam!

Jag hoppas att den dagen kommer när Island har klart för sig notan av den skada denna terroriststämpel har orsakat landets alla företag och myndigheter. Islands utrikeshandel frös under en period - ingen vill göra affärer med terrorister. I princip togs Islands näringsliv och myndigheter i ekonomisk gisslan som blev ett enormt slag mot landet i redan svåra tider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar