torsdag 11 november 2010

Vi vill leva!

Folk från södra Island vallfärdade till Altingi i dag och demonstrerade med skyltar samtidigt som namnunderskrifter från tiotusentals röstberättigade överlämnades till hälsoministern.

Bara i valdistriktet Söderland skrev mer än hälften av väljarna under ett upprop mot regeringens planer på nedskärning inom vården. Deras representanter som åkte bussar till Reykjavik leddes symboliskt av en ambulans eftersom den kommer att bli livsviktig bl. a. för gravida kvinnor när förlossningsklinikerna läggs ned. De menar att vården förs minst 60 år bakåt i tiden med regeringens budgetbesparingar. En av demonstranterna, en medelålders artig dam, kallade regeringens planer för "urkorkade".

På en av skyltarna kunde man läsa: Det är inte hippt att föda barn i ambulans!

Fackföreningar, kommuner, kvinnoföreningar tillsammans med företag och andra organisationer står bakom protesterna. Man kan lugnt påstå att en bred solidaritet finns hos folket som på detta sätt försöker försvara sig mot den socialdemokratiska regeringens hutlösa attacker på vanliga människor.

Den vithåriga damen ler i sin mjugg, det går inte klaga på att hennes insatser är verkningslösa. Hon har lyckats fördriva nationen i misär och försöker driva folk till underkastelse och uppgivenhet. Hennes partis band till BAUGUR och skalbolagsdirektör Jon Asgeir Johannesson är alltjämt starka och styr skutan än så länge.

Mitt arma folk! Må finansbanditerna snabbt få sin dom. Då kan historien döma deras medlöpare som med  arrogans och hat river ned det som är folket har byggt upp och är folket kärt.

"Vi vill leva!" De orden skallade i dag på Austurvöllur, det lilla men vackra torget fram Althingi.

Det inger ett hopp. En ny regering måste till för att stoppa eländet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar