lördag 6 november 2010

Tänk dig om 50 tus människor fick köa för mat i Stockholm. Motsvarande händer i Reykjavik just nu.

Det har skrivits och skrivs mycket på Island om matköerna i Reykjavik och myndigheternas otroligt arroganta maktspråk och brist på medkänsla för människor i nöd. I stället för att göra nytta attackerar byråkraterna de privata organisationerna för bristande omdöme eftersom de delar ut mat i stället för rådgivning och utbildning. Organisationernas svar har varit att människorna i stadsfullmäktige som ansvarar för sociala frågor borde hellre vara ute bland folk och faktiskt försöka hjälpa till istället för att sitta på ändlösa sammanträden och babbla dagarna i ända.

I Reykjavik med omnejd bor ca 200 000 personer. Motsvarande Sveriges fjärde stad efter Malmö. En tiondel av Stockholms län. Det betyder att 2,5% av befolkningen som inte har råd att köpa mat i Reykjavik motsvarar ca 50 tusen personer i Stockholms län. Enbart i Stockholm skulle detta motsvara ca 32 tusen människor.

Jag frågade min tandläkare hur han såg på det om 50 tus människor behövde köa för mat i Stockholm. "Det måste bli upplopp - en revolution" svarade han.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen skryter med att vara Islands första regering enligt "nordisk välfärdsmodell." I Reykjaviks stad styr socialdemokraterna tillsammans med clownen Jon Gnarr och hans filmprojekt "Bästa partiet."

Röstar man in en clown får man en cirkus. Jag hoppas mina landsmän lär sig att det behövs andra talanger för att leda samhället en shower i media. Visserligen är god kommunikationsförmåga och humor viktiga. Men viktigast av allt är faktiskt innehållet.

Skulle Stockholmarna acceptera en "välfärdsmodell" som innebär att 50 tusen av länets invånare behövde köa för mat för sin överlevnad?

Jag tror inte det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar