fredag 9 juli 2010

Jon Asgeir Johannesson behöver tolk för att förstå engelska

Åtalet mot Jon Asgeir Johannesson inför domstolen i New York visade en märklig sak angående Jon Asgeir Johannesson bankrånare. Hans försvarsadvokater försöker naturligtvis göra allt för att få målet nedfällt (anklagelse om Islands största bankrån, där bl.a. amerikanska investerare blåstes på två miljarder dollar). Det nyaste försvarsutspelet är att stackars mannen inte kan tala engelska och behöver en tolk vilket skulle fördyra domstolsförhandlingarna i New York till den graden att det är meningslöst att fortsätta med åtalet!

Jon Asgeir Johannesson äger lägenheter i New York och Londons finaste kvarter, inom familjen finns hus på Miami och säkert flera hus runt omkring i världen. Jon Asgeir har varit ägare, delägare, vd och styrelseledamot i otaliga engelska och internationella koncerner med engelska som huvudspråk och där har aldrig frågan om tolk eller kostnader för tolk för honom varit uppe på bordet.

Kanske har han plötsligt tappat sina språkkunskaper när han uppfattat vidden i åtalet mot sig. Då är frågan om en tolk är den rätta lösningen. Om den delen av hjärnan som styr språkintelligensen plötsligt drabbas av en skada som sätter den ur funktion - tillfälligt eller helt och hållet - är det nog mera en medicinsk fråga och definitivt en läkarfråga. Jag undrar hur han kommunicerar med sina advokater, de pratar engelska och ingen isländska så vitt jag känner till. De har inte haft några problem att förstå honom och har framfört ett tydligt krav på att husägaren på Gramercy Park North 50 i New York där Jon med fru har två dyra lägenheter inte får lämna ut information om Jon till domstolen. Försvaret försöker också stoppa Royal Bank of Canada att lämna ut information om Jon Asgeirs konton hos banken till domstolen.

Jon Asgeir vill att domstolen i New York lägger ned åtalet på grund av att det blir så dyrt att inkalla vittnen från Island till rättegången. Om nu det blir oundvikligt att det blir en rättegång så skall den naturligtvis hållas på Island på Isländska bl.a. med hänvisning till tidigare språkproblem. Frågan är då vad som händer med kostnaden för resor och tolkar till alla amerikanska sparare Jon och Co blåst på pengar när dessa måste åka till Reykjavik för att vittna. Men det har försvaret kanske inte tänkt på?

Stackars Jon Asgeir, hans otur är förra statsministern David Oddssons fel. Jon Asgeir är naturligtvis oskyldig, han har bara drabbats av Mr. Oddsons utsända spanare runt om i världen.

Men sanningen kommer alltid fram i slutändan. Nu kämpar Jon Asgeir Johannesson förgäves inuti timglaset. Snaran dras åt. En snara som han själv skapat med sina skalbolagsaffärer och finanssvindel. Jag hoppas att denna bankrånare får sin dom, han har förstört Islands ekonomi och skadat Islänningar i många generationer framöver. Och utan tolk har han plundrat bolag i UK, på kontinenten och i USA så att det är mångt mycket fler människor än Islänningar som har drabbats. Ingen av dessa människor kommer att få skadan ersatt. Men det är värt besväret att försöka hitta Jons gömställen för pengar som trots allt finns och kan återföras till sina rätta ägare trots den förstörelse Jon & Co. lämnar efter sig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar