måndag 12 juli 2010

"For your eyes only"

I ett e-postmeddelande strax innan Glitnir Bank föll i september 2008 talar Jon Asgeir Johannesson om att han förfogar över mer än £ 200 miljoner på bankkonton i HBOS, Barclays, Alliance&Leicester, HSBC och Bank of Irland. Det är bland annat dessa pengar som Glitnir konkursförvaltare jagar genom att få kvarstad på Jons ägor runt om i världen.

I en förhandling förra veckan inför en domstol i London påstår Jon att hans ägor är bara £ 1,4 miljoner. Han har tidigare sagt i intervjuer på Island att hans ägor täcker skulderna men det han har kvar efter det räcker till för att hålla honom igång på diet cola.

Enligt Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/7882605/Baugur-boss-Jon-Asgeir-Johannesson-down-to-his-last-million.html) tyckte domaren att det var "någonting skumt" med Jons version av sin ekonomiska ställning. Enligt isländska tidningar hänvisade domaren dels till advokatkostnaderna för Jon angående pågående rättegångar i London och New York, dels till Jons omfattande personliga utlägg varje månad de senaste åren, även tiden efter bankkraschen tills i dag. Domaren tog ingen hänsyn till Jons krav om att häva kvarstaden och menar att listan över ägor som Jon Asgeir har kommit med inte säger hela sanningen. Transaktioner har också ägt rum före och under kvarstaden där ägor skrivits på Jons hustru och pengar flyttats mellan konton. Exempelvis tog Jon ut £ 585 000 av ett av sina konton dagen efter att kravet på kvarstad offentliggjordes. När Jons imperium Baugur gick i konkurs överskred företagets skulder en miljard £. En stor del av skulderna har avskrivits av de nya bankerna på Island som städar upp efter bankkraschen på ön.

Det kan ge Jon Asgeir fängelsestraff upp till tre år att lämna felaktig information till domstolen om det senare bevisas att Jon undanhållit information om sina ägor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar