tisdag 6 juli 2010

Jon Asgeir Johannesson har stoppat undan miljarder kronor

Michael Miller hos advokatbyrån Steptoe and Johnson LLP i New York påstår att Jon Asgeir Johannesson överfört 10 miljoner dollar från sitt privata konto hos Royal Bank of Canada för att betala upp bostadslånen på sina två lyxlägenheter på Manhattan i mitten av maj.

Michael Miller arbetar på uppdrag av f.d. Glitnir Bank som för ett privat åtal mot Jon Asgeir Johannesson inför New York Supreme Court för att få tillbaks ca 2 miljarder dollar som Jon Asgeir Johannesson svindlat av bankens kunder främst i USA.

Jon Asgeir Johannesson har i artiklar i isländsk press försökt snyfta till sig sympati genom att påstå att han är ruinerad samtidigt som han menar att han är ett "offer" för en politisk hatkampanj främst från Islands förra statsminister David Oddsson.

Att hosta upp 10 miljoner dollar var inget problem. Det är uppenbart att Jon Asgeir har stoppat ofantliga stora summor pengar undan på diverse bankkonton runt om i världen, pengar som han skingrat genom tömning på konton i friska bolag som utnyttjats i Islands enskilt största skalbolagshärva genom tiden.

Det är inte det lättaste för åklagarna - vare sig i London, New York eller Reykjavik att försöka spåra pengarna genom otaliga transaktioner av upp till 600 bolag världen över som Jon Asgeir Johannesson ägde helt eller delar av.

Jon Asgeirs Johannesson har fått domstolsutslag på kvarstad av sina ägor, problemet är för myndigheterna att hitta ägorna. Jon Asgeir Johannesson har inlett ett försvar i syfte att upphäva kvarstaden. Under tiden växer berget av bevis om hur han lyckades sätta Islands ekonomi i spillror.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar