tisdag 6 juli 2010

Protester vid Islands Riksbank

I går samlades 500 personer utanför Riksbanken i Reykjavik för att protestera hur Riksbanken och Finansinspektionen förordat banker och finansbolag att ta högre ränta på de lån som Högsta Domstolen på Island dömt olagliga.

Efter domen i Högsta domstolen står det klart att bankerna och finansbolagen på Island genom olaglig koppling på lån till utländsk valuta har satt både individer och småföretag i konkurs genom orimliga och olagliga betalningsvillkor.

Enligt låneavtalen var räntan låg när lånet var bundet till utländsk valutakurs. Om lånet utbetalats i isländska kronor för användning exempelvis för bilköp eller bostadsköp på Island är kopplingen till den utländska valutan olaglig. Många har därför fått betala för en olaglig höjning av lånen när isländska kronan devalverat.

Nu har Finansinspektionen och Riksbanken gått ut med rekommendationer till banker och finansbolag att inte följa räntenivån i de olagliga låneavtalen utan ta ut en högre ränta. Detta trots att inför Högsta domstolen väntar fall som kan avgöra vilken ränta får tas ut på lånen.

Detta har lett till en stor reaktion hos de som drabbats, främst vanliga husägare och småföretagare. Organisationer som Hemmens intresseorganisation och låntagarnas organisation har haft offentliga möten och uppmanar alla att betala den lägre räntan alternativt vägra betala någonting tills en juridisk korrekt bedömning har gjorts som vägleder tillämpningen av räntan.

Regeringen som skryter med att vara den första "renodlade vänsterregering på Island enligt nordisk välfärdsmodell" (läs sossar och vänstergröna enligt svensk oppositionsmodell) har lovat för mer än ett år sedan att den skulle "slå upp en försvarsmur runt låntagarna". Kattdrottningens regering brukar göra precis tvärtom den lovar. De har varit upptagna vid att tvinga en olaglig Icesave räkning på folket, skära ned välfärden för pensionärer och sjuka, höja skatter på sjömän och andra arbetare och stoppa livsviktiga ekonomiska investeringar. Allt detta i syfte att tjäna strategin att tvinga Island in i EU i opposition mot ca tre fjärdedelar av befolkningen. Snacka om demokrati. Tvijj!

Folk är så klart besvikna på denna "arbetar" regering som hela tiden far med osanning och tar ställning mot folket och inte ger rättvisan en möjlighet. Jag håller med och jag tycker att det är ett gott prov på engagemang att folk försöker påverka sin egen situation.

Bankerna på Island har tidigare visat att de inte bryr sig om lagen, varför skall då vanliga människor få stå för konsekvenserna av deras olagliga agerande? Islänningarnas nästintill enhälliga nej till Icesave handlar just om att folket inte skall tvingas stå för bankernas dumma affärer. Det är på tiden att bankernas ansvarslösa utlåning på virtuella pengar stoppas. Det var aldrig meningen att bankerna skulle styra nationerna, företagen eller folken genom skuldsättning, men så ser verkligheten ut i dag.

Heja Island! Stoppa bankernas hutlösa profitkrav och bonusar till sina direktörer!

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Island gjorde väl tillslut rätt och befria sig från bankerna...

    SvaraRadera
  2. Hej Christoffer, tack för kommentar. Kul att se att någon läser artikel som jag skrivit för ca två och halvt år sedan.

    Tyvärr har "arbetar"regeringen visat större solidaritet med bankerna än folket så mycket är kvar att göra. Bland annat har två av de tre största bankerna sålts till inkassofonder, riktiga gamar som köper skulder för 5-20% och driver in till 100%.

    SvaraRadera