fredag 18 juni 2010

Storbritannien och Holland hotar med veto

Enligt tidningen Guardian har Storbritanniens utrikesminister William Hague hotat med veto mot Islands EU-medlemsansökan om inte det är klart från början att Island uppfyller sina "ekonomiska och juridiska åtaganden." Artikeln kan du se här.

"Vi kommer inte att blockera (öppna förhandlingar), men vi vill att det står klart att Island måste uppfylla sina ekonomiska och juridiska åtaganden."

Läses: Betalar Storbritanniens och Hollands Icesave räkning.

Financial Times påstår att EU sagt till Island den 17 juni att Island inte kan bli medlem om inte Icesave-konflikten är löst med UK och Holland (läses: Island går med på UK och Hollands ekonomiska krav). Enligt Stefan Haukur Johannesson, Islands huvudförhandlare med EU, står det ingenstans i texten att Island måste först gå med på Icesave-kraven så Stefan tolkar det som att EU inte gör denna koppling.

Angående UK och Holland så har vi hört det förut - så det är inget nytt. Saken är den att UK och Holland inte vill ge Icesave en rättvis domstolsprövning. De vill istället tvinga Island att betala för deras egna misstag och för brister i EU:s regelverk för gränsöverskridande bankverksamhet.

Men Islänningarna har sagt nej. Även om EU-kommissionen nu sagt ja till att börja medlemsförhandlingar med Island, så har EU:s hantering - eller snarare brist på hantering av UK:s användning av terrorlagar för att sätta Islands näringsliv i gisslan - skapat badwill för EU på Island. Islänningarna tycker inte om stormaktsfasoner, de är demokratiska och vill att människor möts på jämlik grund för att lösa problemen.

Just nu diskuterar Althingi ifall Island ska dra tillbaks sin medlemsansökan till EU. Islänningarna vill få bestämma över sig själva. Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar