torsdag 17 juni 2010

Isländska lån säkrade i utländsk valuta olagliga enligt en dom hos Högsta Domstolen

När uppgången var som störst innan bankkraschen konsumerade Islänningarna mycket bilar, hus och andra kapitalstarka varor. Oftast var köpeavtalen i isländska kronor men sedan erbjöd bankerna lån försäkrade i utländsk valuta för lägre ränta. Många finansbolag informerade inte alltid sina kunder om att lånen var så kallade valutalån när kunderna köpte och betalade i isländska kronor.

När kronan föll mer än 50% kom sanningen fram och alla lånen höjdes. Detta skapade så klart en storm av protester och åtal och nu har Högsta domstolen sagt sitt. Det var olagligt att låna ut i isländska kronor och samtidigt binda lånet till en utländsk valuta. I alla fall när det inte var tydligt från början. Om detta betyder att alla lån där bankerna inte betalade ut utländsk valuta direkt är olagliga blir många som sett sina skulder växa istället för minska mycket glada.

Högsta domstolen refererar i sin dom till lag nr 38 från 2001 som förbjuder att lån i isländska kronor kan bindas till utländska valutor.

Det är inte bara hushållen som fått sådana lån utan även företag, entreprenörer/ egenföretagare, bönder, småbåtsfiskare och kommuner. Det verkar som de flesta är överens om att lån till bilköp och fastighetsköp omfattas av domen.

Det är för tidigt att säga hur omfattande konsekvenser domen får. Jurister, banker och finansbolag, politiker och många andra håller på att tolka domen för att förstå konsekvenserna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar