söndag 20 juni 2010

Indexreglerade isländska lån får ej kopplas till utländsk växelkurs

Enligt docent Eyvindur Gunnarsson vid Islands Universitet är Högsta domstolens dom angående bindning av lån i isländska kronor till utländsk valuta principiell och avgörande. Han menar att exempelvis husägare med liknande lån behöver inte stämma eftersom domen är helt vägledande.

"Domen är tydlig och omfattar alla typer av lån, billån, huslån och alla andra lån. Högsta domstolen har fastställt principen," säger Eyvindur Gunnarsson i en intervju i Morgunbladet.

Tidigare hade Eyvindur kritiserat bindning av lån till utländsk valuta och hänvisat till gällande lagar. Det samma gjorde Högsta domstolen i sin dom med referens till lagar från 2001. Eyvindur Gunnarsson arbetade i den speciella kommitté som tog fram grunden till lagändringen. Om man får lån utbetalt i isländska kronor är det förbjudet att knyta just det lånet till utländsk valuta. Då är lånet - i alla fall för de som lånar till hus och hem - indexreglerat på Island. Om man väljer att ta lån i utländsk valuta får lånet inte indexregleras efter den isländska kronan.

Det är således helt klart att alla lån som utbetalades i isländska kronor får inte kopplas till utländsk växelkurs.

Tidigare näringslivsminister Valgerdur Sverrisdottir säger att det är helt otroligt att finansbolagen kunnat hålla på under så lång tid med olaglig utlåning. Enligt henne, var det klart för näringslivsdepartementet att kopplingen mellan den isländska kronan till utländsk växelkurs i låneavtal var olaglig. "Jag har svårt att se annat än att det har varit Finansinspektionens uppgift att kontrollera den saken."

Finansbolagen håller på att räkna ut konsekvensen av domen. Några av dem visar öppet motstånd och tror att domen inte gäller för deras långivning.

Gräsrotsorganisationerna är mycket glada och säger att detta kommer att rätta till ett missförhållande som drabbat väldigt många Islänningar.

Jag känner en familj som lånade 1,6 milj ISK till en bil för fyra år sedan. I dag - trots amortering varje månad - är lånet över 3 milj ISK. Det finns många liknande exempel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar