torsdag 17 juni 2010

EU godkänner Islands medlemsansökan

På förmiddagen i dag - Islands nationaldag den 17 juni - beslutade EU om att godkänna Islands EU ansökan. På EU kommissionens hemsida går att läsa följande:

"EU bör inleda formella medlemskapsförhandlingar med Island. Det säger EU-kommissionen i en rapport där man utvärderar landets förutsättningar för att bli EU-medlem.

Men kommissionen säger också att landet med sina 320 000 invånare måste arbeta hårt för att anpassa sina lagar till EU-lagstiftningen. Det gäller framför allt områden som fiske, jordbruk och finansiella tjänster."

"Kommissionen konstaterar att Island delar EU:s värderingar. Landet är till exempel en väl fungerande demokrati som respekterar de mänskliga rättigheterna. Island är medlem av EES, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och är därför integrerat på EU-marknaden och följer redan en stor del av EU-lagstiftningen."


I dag är det 199 år sedan Islands självständighetskämpe Jon Sigurdsson föddes och hans födelsedag valdes som nationaldag för Island när republiken bildades 1944. Inte upplever alla Islänningar att EU:s beslut är det rätta för Island för stunden. Undersökningar visar att två tredjedelar av Islänningarna vill stå utanför EU och tycker att kostnaderna vid medlemsansökan är bortkastade pengar. Självständighetspartiet föreslog en folkomröstning innan medlemsansökan skulle skickas in men den fick inte majoritet i Altingi. Islänningarna - med oförändrad inställning till EU - kommer att bli många miljoner isländska kronor fattigare när frågan om medlemskap i EU fälls i en folkomröstning när ansökningsproceduren är klar.

Nu kommer Självständighetspartiet tillsammans med andra partier i Altingi försöka undvika onödiga utlägg genom att föreslå Altingi att dra tillbaks Islands ansökan till EU. Omröstningen kommer innan Altingi blir sommarledigt i slutet på juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar