söndag 9 maj 2010

De första bankdirektörerna i arrest

Hreidar Mar Sigurdsson före detta bankdirektör på Kaupthing Bank blev arresterad i går i Reykjavik under tolv dagar medan utredning pågår om brott. Magnus Gudmundsson bankdirektör för Banque Havialland i Luxemburg blev friehtsberövad i 7 dygn medan utredning pågår. Sigurdur Einarsson före detta styrelseordförande Kaupthing har kallats till Reykjaviks Tingsrätt och troligen blir även han frihetsberövad tills åtal väcks.

Därmed, - äntligen - påbörjas straffutmätningsprocessen mot dom som tömde bankerna inifrån. Det är väl att man börjar med bankernas ägare och styrelser, det hade sett klent ut att börja hoppa på några stackars tjänstemän. Fortfarande går den största rånaren av alla lös: Jon Asgeir Johannesson. Förhoppningsvis är gårdagens arrester en god början till att komma åt de människor som berikat sig med stora summor pengar på ett sådant olagligt sätt som kraschat Islands ekonomi.

Det känns rätt för själen att den specialtillsatte åklagaren Olafur Haukssons arbete nu börjar ge en utdelning.

Med tanke på de erfarenheter Willam Black (se tidigare inlägg) föreläste om på Island, är Samfylkingin (socialdemokraterna) och deras medparti de rödgröna samt regeringarna i UK och Holland medskyldiga till att hjälpa kriminella bankdirektörer att plocka verkliga pengar av ländernas skattebetalare i syfte att "rätta till" siffrorna i den "virtuella" ekonomin.

1 kommentar: