tisdag 11 maj 2010

Sigurdur Einarsson f.d. styrelseordförande Kaupthing efterlyst av Interpool

Sigurdur Einarsson Kaupthings styrelseordförande kom inte till förhandlingarna hos tingsrätten i Reykjavik. Islands speciella åklagare i den finansiella brottsutredningen har skickat en internationell häktningsorder på Sigurdur som nu är efterlyst av Interpol.

Sigurdur anses ha haft en nyckelroll i Kaupthing banks finanssvindel genom bl.a. dokumentförfalskningar, förskingringsbrott, olagliga lån till vänner och bekanta. Då anses Sigurdur även ha spelat en stor roll angående missbruk av bankens marknadsställning i syfte att vilseleda finansmarknaden angående det verkliga värdet på aktien i Kaupthing Bank.

Banken lånade ut pengar för att genom tredje part kunna köpa stora mängder aktier i sig själv i syfte att hålla uppe priset på bankaktien. Enligt lag får inte banker eller andra finansiella bolag handla för mera än 10% av aktiekapitalet av de egna aktierna. Dagen innan kraschen var Kaupthing Bank uppe i 92% av aktiehandeln i egna aktier.

Samma sak gäller för vårdslös utlåning till styrelseledamöternas egna privata bolag eller vänners bolag. Efter att Islands Riksbank utfärdat ett nödlån till Kaupthing Bank på en halv miljard € i ett försök att rädda banken strax innan kraschen, då lånade styrelsen sig själv pengarna som försvann i diverse bolag som nu gått i konkurs.

När bankkraschen var ett faktum förfalskade bankdirektörerna dokument som flyttade ansvaret på fallande aktiekurs i deras privata bolag till Kaupthing Bank.

Ytterligare två höga chefer i Ksupthing Bank, Ingolfur Helgason och Steingrimur Karason blev arresterade vid ankomsten till Island i morse och flyttade till åklagaren för förhör som tagit hela dagen. Om de transporteras sedan till fängelse i väntan på åtal är ännu inte klart.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar