söndag 9 maj 2010

Ett skolboksexempel hur konkurser medvetet används vid ekonomisk brottslighet

Den amerikanska utredaren i ekonomisk brottslighet Mr. William K. Black som hjälper finansmyndigheterna i USA vid många av deras utredningar angående finansbolag och banker i konkurs var nyligen på besök på Island. Han höll två föredrag vid Islands Universitet om lärdomarna av sitt arbete för USA:s finansmyndigheter. I tv-programmet Silfur Egils berättade han om sina lärdomar och jämförde med Island.

"Jag har läst det engelska utdraget av Altingis rapport och det påminner mig om en gammal historia som President Lincoln berättade. Bondens 7 åriga son kom löpande in och sa: Pappa, pappa, du måste komma med mig till ladan. På vägen till ladan frågar pappan sin son: Vad är fel, har det hänt något? Pojken svarar: Steve som jobbar hos oss är uppe i ladan med våran kock Mary. Steve håller på att ta av sig byxorna och Mary lifter på klänningen. Pappa, dom kommer att kissa ned hela ladan! Pappan stannar, tittar på sonen och säger: Du har dina fakta klara men slutsatsen är fel."

Black menar att det finns en stor uppriktighet och ambition hos dem som gjorde rapporten och att rapporten är väl gjord på många sätt men den ställer inte de rätta frågorna angående den kriminella verksamheten.

"Kommittén hade inte mandat att stämma någon men de skulle ha gjort mer för att beskriva den kriminella verksamheten som pågick. Deras uppdrag var att hitta och beskriva roten till problemen som förklarar hur den arbetade. Rapporten ställer upp ett skolboksexempel i bokföringsbrott i alla de tre storbankerna som förstörde hela ekonomin.

Bokföringsbrott är det verktyg som brottsliga finansbolag väljer och så har det varit under en lång tid. De fyra viktigaste delarna i receptet hos dem som vill baka en ekonomisk bedrägerikaka är:

1 Du har en vansinnig tillväxt
2 Du lånar ut med överdriven ränta
3 Du skuldsätter så mycket du kan oavsett det egna kapitalet
4 Du har inga reservfonder.

De isländska bankerna följde precis denna kända formel som används för att göra ägarna rika på bekostnad av befolkningen. Det man kan lägga till i receptet är självfinansieringen av aktierna i syfte att hålla uppe en hög kurs. Då köper man sina egna aktier."

I rapporten talas det om "försvagat kapital" men Black kallar det för "påhittat kapital" d.v.s. kapital som inte finns i verkligheten. Annars skulle vem som helst bara genom affärsmässiga transaktioner kunna "skapa ett kapital" och till slut äga hela världen.


"Detta är den enkla sorten av finansiell kriminalitet, du behöver inte gå i skola för att förstå det. Alla förstår att om jag lånar dig pengar för att köpa mina egna aktier då är det ingen verklig affärsverksamhet som äger rum. Hos sparbankerna i USA gick man in i en kedja där man gjorde affärer med varandra och vid dagens slut hade man på pappret ett jättestort men påhittat kapital. Då kunde man öka på utlåningen till sig själv och sina vänner och bokföra jättesummor som intäkter som aldrig fanns eftersom inga reservfonder upprättades. Samtidigt kunde man utbetala stora bonusar till sig själva och bli rik på kuppen. Detta är en matematisk säker väg för att skapa påhittade jättevinster och betala ut till ägarna.

Samtidigt är receptet en klar signal på företagets konkurs. Om verksamheten får fortsätta som hela tiden ökar det påhittade kapitalet i omlopp då blir det inte längre en fråga om företagets konkurs utan kan försätta ett lands hela ekonomi i krasch. Detta har precis drabbat Island."

Black menar att bankägarna är kriminella förbrytare som måste åtalas för sin kriminella verksamhet.

"De har inte bara förstört ekonomin på Island. Om Islänningarna inte röstat nej till Icesave då skulle Islands existens vara i en stor fara. Ni skulle aldrig kunna betala skulden. Bördan blir bara större hos dem som är kvar när många väljer att lämna ön. Ni har tre stora fall att ta hand om, i USA har tusentals kostymförbrytare blivit fängslade."

Black gav några tips om hur man kunde få viktig information hos människor lägre i hierarkin om vart cheferna gömt undan pengarna. "Ni kan inte räkna med att få mycket tillbaks, endast några % men tillräckligt för att betala utredningskostnaderna många gånger om. Hos er verkar många ha blivit hejaklackare till förbrytarna och det måste naturligtvis ändras. De få som sa emot blev hånade och officiellt utskrattade och ingen lyssnade på dem."

Black menar att förbrytarna använt kända bolag inom revision och utvärdering för att "tvätta" imagen utåt så de kunde hålla längre på med sin finansiella kriminalitet. Han sa att detta hade varit fallet med Grekland där hela ekonomin har kraschat. På Island fick man Frederic Mishkin till att uttala sig om det stabila läget samtidigt som bankerna var i princip på obestånd och bankrån pågick mitt på ljusa dagen. Black menar att det är en svaghet i Altingis rapport att man beskriver att bankerna försökt "rädda situationen" de senaste dagarna före kraschen när ägarna i själva verket tömde bankerna på pengar.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar