torsdag 25 februari 2010

Vi borde skämmas!

Det skriver John Kay, professor vid London School of Economics i Financial Times i går.

Han refererar till kommande folkomröstning där "Islänningarna borde utmana den skamliga mobbningen på landet".

När banksystemet kraschade på Island upptäcktes att garantifondens medel inte räckte till, man hade helt enkelt inte tagit med i räkningen att att ett lands banksystem kunde haverera. Därför vände sig myndigheterna till skattebetalarna i respektive länder för att hämta pengar.

I UK gick att mörka detta eftersom kostnaderna faller på 56 miljoner invånare men det gick inte på Island med bara 320 tus invånare.

Kay skriver: "Påståendet att insättare i Kaupthing och Landsbanki kan ställa krav på vanliga människor som inte hade råd eller var tillräckligt försiktiga att inte lägga in sina pengar där, har liten moralisk eller juridisk grund."

"Vårt rättfärdigande att mobba Islänningar är det samma som alla mobbares: vi gör det därför vi kan. Eller därför att vi trodde att vi kunde. Nu har Islänningarna initiativet igen. Om folkomröstningen blir av den 6 mars får medborgarna för första gången möjligheten att förkasta kravet att medborgarna tar på sig det finansiella ansvaret för bankers och bankmänniskors misstag. Den händelsen kommer att ändra spelreglerna och därför har Engelsmän och Holländare satt sig vid förhandlingsbordet igen. Vi borde skämmas!"

Det är bara att hålla med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar