onsdag 24 februari 2010

Nya kommissionen fast i gamla hjulspår: Icesave – en mellanstatlig tvist

Stefan Fule, EU-kommissionens nye man för utvidgning av Unionen sa när EU-kommissionen godkände Islands ansökningshandlingar i veckan att kommissionen definierar klart och tydligt Icesave-tvisten som en tvist mellan stater som gör Icesave till en icke EU-fråga. Han sa att kommissionen kommer att följa noggrant att Island följer EU:s lagar och åtaganden angående Icesave utan att närmare förklara vad han menade med det.

Som jag tidigare skrivit så är det just definitionen av Icesave som "en mellanstatlig fråga" som EU kommissionen gömmer sig bakom för att slippa ta upp EES bristfälliga regelverk angående garantifonder för insättarnas pengar. Därmed ställer kommissionen sig bakom UK:s och Hollands orimliga krav på ersättningar som går långt utanför EES-avtalet och sätter Island i konkurs.

Det är märkligt att se dessa människor som påstår att de följer regelverket rigga upp en lösning utanför regelverket när det passar dom. Man kan ju undra vad lagarna är till för när de stora grabbana ensidigt kan ändra reglerna när det passar.

Jag hoppas innerligt att Isländska nationen fäller Icesave med ett stort övertag som tvingar UK, Holland och i slutändan EU att inför domstol få det klargjort vad som är juridiskt korrekt att kräva av Islänningarna.

Den isländska staten har inget betalningsansvar enligt EES-avtalet. Garantifonderna är privata och det t.o.m. är snedvridning av konkurrensen om staten skulle börja subventionera privata affärsbankers finanssystem.

Frågan som skall ställas i dagens läge är: När börjar EU leva upp till sina åtaganden enligt EES-avtalet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar