fredag 24 augusti 2012

Forskning visar på 5,1 miljon ton makrill i N-Atlanten

Röda färgen är makrill den blåa sill
Enligt Morgunbladet har fiskexperter från Island, Norge og Färöarna inventerat fiskebestånden i N-Atlanten på fyra forskningsfartyg under perioden 1 juli til 10 augusti 2012. I dag avslutas projektet med redovisning på ett möte i Bergen där man går genom resultatet och analyserar informationen. Målet med forskningen var att kartlägga spridningen och storleken på makrillstammen samt andra fiskstammar i N-Atlanten. På bilden ovan visas makrill i rött, sill i blått och andra arter i lila färg.

Totalt uppskatta det nuvarande makrillbeståndet upp till 5,1 miljoner ton varav ca 1,5 miljoner ton är inom den isländska fiskezonen. Förra år mättes bara 2,7 miljoner ton och året innan 4,8 miljoner ton. Skillnaden kan förklaras med att i år utökades det undersökta havsområdet från 1.060 kvadratkilometer upp till 1.530 kvadratkilometer.

I en första rapport om forskningen säger att även om resultatet inte ingår i Internationella Havsrådets uppskattning på makrillstommens totala storlek då bekräftar forskningen makrillens enorma spridning och mängd i N-Atlanten. Äldsta makrillen reser längst i jakten på föda.

Den föda som makrillen mest äter fanns koncentrerat väster om Island där även makrillen var tätast. På andra områden var tätheten ungefär samma som senaste åren.

En sammanställning av forskningen väntas komma senare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar