fredag 24 augusti 2012

AKTA ER EU! Här kommer Vigdis Hauksdottir, Islands makrilldrottning!

Vigdis Hauksdottir ledamot Alltingi för Centern på Island
är en af landets största fighter mot byråkrati och korruption.
Hon står på den lillas sida i kampen mot orättvisor som nu
när EU rustar sig inför makrillkriget mot Island.

Islänningarna är glada över all den makrill som besöker ön i år. Islands makrilldrottning, Vigdis Hauksdottir, är parlamentsledamot för Centern i Alltingi med över tusen år demokratiska traditioner.
Hon står stark på Islands rätt att få driva ett ansvarsfullt fiske i landets fiskezon. Makrillen kokar i havet runtom Island i jakt på föda. Den äter upp många ggr sin egen vikt och blir så fin som de två som Vigdis Hauksdottir håller uppe på bilden.

Byråkraterna i EU fattar ingenting om att leva i ett hållbart samspel med naturen och baserar världens uslaste fiskepolitik på "historiska fångster". Det betyder att naturens resurser är som en tårta som skärs i bitar och ingen kan få annorlunda bit än tidigare eftersom kakan är statisk i storlek, form och smak. Men denna politik kommer ju från samma skrivbord som direktiven om att bananer och gurkor ska vara raka.

EUs fiskepolitik håller på att utarma livet i havet med eget överfiske på över 80% av fiskstammarna och utrotning på drygt 30%. Ändå har man mage att anklaga små länder som Island och Färöarna för "överfiske" när dessa ökar sin kvot p.g.a. ökat makrill i deras fiskvatten.

EU har ingen ensamrätt på fisk - allra minst inom andra länders suveräna fiskezoner. Men EU agerar precis som om de ensamma ägde all fisk och planerar nu landningsförbud och även att portförbjuda isländska och färöiska båtar i EUs hamnar. Och mer än så, EU skall upphäva den fria rörligheten mot en EES-avtalspartner genom att förbjuda all export från EUs medlemsländer till fisknäringarna på Island och Färöarna. 

Skärp dig Damanaki, ty nu kommer den förskräckliga Vigdis Hauksdottir från Island som fångar makrill som aldrig förr! 

Om EU vill börja sluta med överfiske kan de fråga Vigdis Hauksdottir och andra på Island hur man lever i en uthållig relation med naturens krafter som gör att man kan öka fångsten samtidigt som fiskstammen blir större. 

Det du madam Damanaki!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar