måndag 20 augusti 2012

Aldrig fler på väg mot personlig konkurs på Island

Fler och fler privatpersoner kommer på obestånd på Island
Allt eftersom tiden går från bankkonkurserna år 2008 ökar konkurserna hos vanliga privatpersoner på Island. Nu kommer snart väldigt många att förlora arbetslöshetsersättning och tvingas gå till sociala myndigheter för att klara livet. Bilden ovan visar privatpersoner som har ett mycket svårt ekonomiskt läge och inte längre betalar sina lån på Island. Kurvan pekar rakt upp från 2008, från ca 16 tus till dagens 26 tus 7 hundra personer.

För vanliga människor som förlorade jobben till följd av bankkrisen har läget förvärrats hela tiden. En del i utvecklingen har varit den ovisshet som gällt konsumentlån och tidigare "valutakorgs"lån. Två ggr. har Högsta Domstolen dömt i sådana frågor og ena gången har regeringen och finansbolagen kommit med egna tolkningar som gått tvärs på domen. Detta har förvirrat lånemarknaden och underminerat betalningsviljan hos folk. En del har väntat och hoppats på positiva ändringar som uteblivit eller förhalats av långa processer och nu har många tröttnat på det hela och struntar i att betala av lån och skulder.

Sosserödgröna regeringen har lånat pengar och skuldsatt Island upp över öronen de sista tre åren på mer än 100 % av BNP. Skandalerna avlöser varandra inom finansvärlden på ön där de nya bankerna mer eller mindre driver stora delar av näringslivet i dag med en stor konkurrenssnedvridning till följd. Skötsamma företagare straffas medan slarvers får skulder avskrivna. Hela näringslivet haltar och regeringen ångar på med nya skatter som aldrig förr.

Islänningarna blir nog väldigt lyckliga när terrormadam Sigurdardottir slutar på jobbet som statsminister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar