söndag 17 juni 2012

Islands nationaldag den 17 juni

Islands riksvapen
I dag är Islands nationaldag 17 juni. Den brukar man fira stort på Island med tal, massor av evenemang och dans in på småtimmarna. Den 17 juni är Islands stora självständighetskämpe Jon Sigurdssons födelsedag. Jon Sigurdsson lade grunden till Islands självständighet långt innan 1944 när man passade på och deklarerade Island för en republik den 17 juni när Danmark var ockuperat av tyskarna och Hitler.

Jag kommer ihåg på svenska flaggans dag, som senare blev Sveriges nationaldag, när många isländska vänner frågade mig om man inte firar dagen stort i Sverige.

"Nej vi arbetar som vanligt."

"Va?! är det sant?! Men kungen då och drottningen? Vad gör de?"

"Smyger i en hästvagn till Skansen."

Som tur är har detta ändrats. För svenskarna gäller att lyfta fram sin sanna identitet den 6 juni. Samma fina anda och präglar allsången på Skansen. När man firar det goda i livet och gläds över sommaren. Svenskarna är ett mycket duktigt folk och det är inget fel på vare sig flaggan eller nationalsången. Jag gläds fortfarande över när min yngsta son deltog i Alla lika Alla olika och sa att vi skall bevara den svenska flaggan och lägga vår egen innebörd i den istället för att låta nationens främlingar som rasister och nazister lägga sordin på den. Och det är ju helt rätt. Flaggan står för allt det fina som Sverige som nation åstadkommer. Allt det landet Sverige presterar.

I dag träffas några Islänningar i Haga parken och firar.

Grattis alla Islänningar på nationaldagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar