lördag 23 juni 2012

Alltingi tar sommarledigt efter tretton tusen miljoner ISK ny skatt på fisknäringen

Einar K. Gudfinsson, Självständighetspartiet,  tidigare fiskmininister på Island skriver i en artikel i Morgunbladet i dag att när den nya skatten på fisknäringen slår ut för fullt år 2016-2017 kommer staten ta in hela vinsten från näringen.

Einar Gudfinsson menar att en sådan skatt kommer att ta bort grunden från fisknäringen, inga företag orkar hålla sig igång enbart för att skapa intäkter till staten och han lovar att det första en ny regering gör där Självständighetspartiet ingår är att riva upp skatten.

Han är mycket kritisk till regeringens beskrivning att endast ta ut "rättvist pris" för rätten att fiska. I själva verket handlar det om överskatt som tar kål på näringen.

"Regeringen föreslog i början en skatt på 24 miljarder ISK på fisknäringen och uträkningarna grundades på 2010 års statistik för fiske och intäkter. Sen dess har situationen blivit bättre och under nästa år får vi räkna med större kvoter. Det är därför uppenbart att denna skatt kommer att bli avsevärt högre nästa fiskår än de 24 miljarder ISK som baserades på år 2010."

Einar Gudfinnsson hänvisar till att grunden för hur man räknar ut skatten utklassades av experter som inte ville lägga sitt namn vid förslaget: "Om texten i förslaget tolkas bokstavligen visar det sig att skatten blir dubbelt så stor eller runt 50 miljarder ISK och inget företag inom fisknäringen klarar att betala den!"

Einar Gudfinnsson har tidigare påpekat att den nya skatten egentligen är en omsättningsskatt och som sådan illa grundat under falskt märke.

Trots att oppositionen lyckades få fram mindre belopp och en del felaktigheter avskurna ur förslaget är resultatet som nu blir till en lag helt oacceptabelt.

Einar Gudfinnsson pekar på att egentligen är regeringen medveten om ohållbarheten i lagen eftersom den samtidigt tillsatte en utredningsgrupp som skall kolla om lagen verkligen håller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar