onsdag 20 juni 2012

Islands regering gör en Pomperipossa på Islands fisknäring

Nu har det hänt igen. På Island. Pomperipossaskatten på
sjömännen tar mer än 100% av deras inkomster i skatt.
In i det sista kämpade oppositionen med att stoppa regeringsplanerna på förstatligande av Islands fisknäring. Under brutalt hot om att för första gången i Alltingis över 1000-år historia bli utsatta för ett diktat, en klausul som ger Alltingis president mandatet att avsluta diskussionen, fick oppositionen ge sig. Men kampen var inte förgäves.

Regeringen tvingades ta bort det ena av sina två förslag om att ta över kvotsystemet. Det säkrar fortsatt kontroll hos sjömännen över kvoterna. De flesta fiskföretagen har dessutom betalat skyhögt pris för att få kvoterna och skulle politikerna konfiskera dessa för att själva dela ut dem "på ett rättvisare sätt" som det så fint heter, då hade grunden för hela fisknäringen förstörts.

Kvar blev den speciella fiskskatt som läggs ovanpå alla andra "vanliga" skatter och avgifter. Oppositionen talesmän Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiet och Sigmundur David Gunnlaugsson, Framstegspartiet (Centern) krävde ett skriftligt avtal av regeringen innan Alltingi kunde avsluta sin session och ta sommarledigt. Dessutom är det presidentval den 30 juni och förberedelser för det och införande av nyvald president på en ceremoni i Alltingi ska bli färdiga i tid.

Radarparet Bjarni Benediktsson, ordf. Självständighetspartiet
och Sigmundur David Gunnlaugsson, ordf. Centern
Efter vad jag förstår så har en tvärpartipolitisk kommitté bildats för att bevaka räkenskaperna och övervaka hur den nya pomperipossaskatten på fiskföretagen och sjömännen skall tas ut. Den är begränsad till ett år och enligt oppositionen skall den ge möjligheter till begränsningar ifall det inte fiskas lika mycket som planerat osv.

Regeringen har fullkomligt struntat i alla remisser som varnat för konsekvenserna för näringen ifall skatten inleds på det sätt som nu är sagt. Flera fiskföretag kommer att gå omkull, produktionen kommer ännu mer än tidigare att koncentreras till stora företag, dvs dem som kan betala skatten nu utan att gå omkull på en gång. 

Fisknäringens organisation hävdar att skatten bryter mot grundlagen där man värnar om den privata äganderätten samt även den paragraf som säger att Alltingi får inte inleda skatter förutom att det är tydligt vad som tas och hur det ska tas.

Klart är att hela landet är i gungning efter denna förödande statliga attack mot självaste grundnäringen på Island. Sossarna och vänstergröna får nog räkna med mycket färre röster vid nästa parlamentsval. Många skulle nog vilja sätta regeringen på en egen båt och låta dem själva smaka på sina egna handlingar för att se hur länge regeringsmedlemmarna orkade dra in torsken.

Regeringen torskar ännu en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar