lördag 18 februari 2012

"Situationen är fruktansvärd" säger Kolbrun Hafthorsdottir

Köerna av nödlidande på Island bara växer och växer

Kolbrun Hafthorsdottir jobbar på ett café som hjälper hemlösa och fattiga i Reykjavik. Till Morgunbladet säger hon att situationen är fruktansvärd. "Uteliggarna kommer hit när de varit ute och frusit hela natten och de försöker t.o.m. sova på borden hos mig."

Kolbrun säger att situationen blir värre med varje dag och aldrig har lika många sökt hjälp som under januari. "Det är inte bara kylan som gör situationen besvärlig, det är väldigt många som förlorat hus och hem. Dessa människor ligger ute eller sover i sina bilar.

Den största ändringen jag ser är människor som inte är missbrukare utan folk som förlorat jobb, handikappade och en del invandrare som inte har några arbetstillstånd eller andra papper som söker sig hit för mat och värme."

Familjehjälpen delade ut mat till 10 tusen individer i Reykjavik i december varav 3 tus var barn. Enligt Agerdur Flosadottir tog alla pengar slut men insamlingarna börja komma igång igen. "Vi får begränsa utdelningen av matpaket till de två senaste onsdagarna varje månad tills vi fått ekonomin igång på nytt."
Familjehjälpen får inkomster bl.a. genom att sälja begagnade kläder som folk skickar till hjälpen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar