lördag 18 februari 2012

Hur vore det att återfallsregeringen följde den nuvarande konstitutionen innan man ger sig på att skriva en ny?

Vigdis Hauksdottir, ledamot för Centern på Alltingi
Tur att islänningarna äger parlamentsledamöter som Vigdis Hauksdottir ledamot för Centern på Alltingi. Hon är utbildad jurist vilket ger henne extra pondus när hon lirkar sig genom regeringens ihåliga och slemmiga argument och slår hål på illa grundade påståenden. Hon har envist stått på folkets sida och alla gånger träffat rätt när det gäller kritik mot regeringens beteende och förhållningssätt till lagen och konstitutionen.

Nyligen kom Högsta domstolen ännu en gång med ett utslag som ogiltigförklarar regeringslagar eftersom man inte tagit hänsyn till och följt konstitutionen.

I en artikel i Morgunbladet i dag sammanställer Vigdis regeringens missbruk vid makten och det är allt annat än vacker läsning. Under rubriken: Regeringens brottsåterfall och konstitutionen skriver Vigdis:

"Den 15 februari dömde Högsta domstolen att lag nr. 151/2010 gick mot konstitutionen. Ännu en gång har regeringen blivit dömd för sina gärningar av landets högsta instans själva Högsta domstolen. Tidigare hade Högsta domstolen ogiltigförklarat valet till konstitutionsparlamentet och miljöminister Svandis Svavarsdottir blev av domstolen tillrättavisad för vanstyre angående Floakommun. Till och med den heliga Johanna förlorade sin sak inför Jämställdhetsrådets åtalskommitté p.g.a. en anställning där hon förordade en man framför en kvinna till jobbet. Vem hade i förväg trott på det här ?

Trots regeringens brottshistoria under perioden - så låtsas återfallsregeringen som det regnar. Nu har majoriteten i konstitutions- och översynsnämnden beslutat att sammankalla det illegala konstitutionsrådet åter igen till arbete. När ska dessa människor förstå att den tredelade statsmakten fungerar på Island och man måste följa domstolarnas beslut? Hur kan en regering som ständigt bryter mot lagen kräva av landets medborgare att de skall följa lag som den inte själv gör?"

Vigdis Hauksdottir skriver om regeringens plan på att lägga ut ett förslag till en ny konstitution till en folkomröstning samtidigt och det planerade presidentvalet i sommar.

"Konstitutionsrådet har fullgjort sin uppgift och finns inte längre enligt lagen. Jag har ingen fantasi för att kunna begripa på vilken laglig grund regeringen tänker sammankalla rådet. Jag påminner om att Johanna Sigurdardottirs "konstitutionsmäkleri" redan har kostat skattebetalarna 1.000 miljoner kronor och man vill fortfarande höja den summan."

"Om lagar, regelverk och konstitution står i vägen då är det inget hinder från att bryta mot lagen."
"Jag har inga ord över majoritetens maktmissbruk. Jag deklarerar regeringens fulla ansvar för beslutet."
"Hur vore det att återfallsregeringen följde den nuvarande konstitutionen innan man ger sig på att skriva en ny?"

Det är bara att hålla med. Jag är mycket glad för att Vigdis Hauksdottir finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar