lördag 18 februari 2012

Islands regering fortsätter bryta mot landets konstitution

Begravningen klar men liket vägrar gå

Bilden ovan publiceras i Morgunbladet i dag. Den visar regeringens likkista med alla spikar/missar som regeringen har gjort på sin relativt korta livstid. Största spiken i kistan är lag nr 151 där regeringen bestämde hur ränta på s.k. "valutalån" skulle räknas retroaktivt. Högsta Domstolen hade tidigare dömt olagligt att omvandla konsumentlån som tas och betalas ut i isländska kronor till s.k. valutalån med bättre ränta och villkor för bankerna. I går kom en ny dom som ogiltigförklarade lag nr 151. Detta betyder att nu har många konsumenter som blivit av med hus, hem, bilar och betalat för högt räknad ränta nu har krav mot bankerna och staten. Ingen vet hur stor skadan är.

Det var bisarrt att på Islands tv i går kväll se hur både statsministern Johanna Sigurdardottir och allt möjligt ministern Steingrimur Sigfusson nekar att de brutit mot konstitutionen trots Högsta Domstolens dom. "Regeringen har inte brutit mot konstitutionen, vi är bara inte överens med den slutsats som Högsta Domstolen kommit fram till, " sa statsministern till statliga tv igår. Då vet vi det. Statsministerns ord står över Högsta Domstolen. Åtminstone enligt henne själv.

Detta är andra gången på kort tid som dom faller mot den socialdemokratiska regeringen för att bryta mot Islands konstitution. Förra gången dömdes valet till det s.k. "konstitutionsrådet" olagligt p.g.a. trassel och klander i utförandet av valen (vallokalerna, valsedlarna, transportlådorna m.m.).

Statsministern Johanna Sigurdardottir som låtsas vara en jämlikhetskämpe blev den första statsanställda som bröt lagen när hon tog en man som sin hjälpreda i departementet istället för en mer kvalificerad kvinna. Miljöminister Svandis Svavarsdottir fick en dom mot sig när hon försökte köra över en kommun på landsbygden i energifrågan.

Så spikarna är många i regeringskistan och inte undra om en röst från insidan frågar om domen från i går är den sista spiken.

På kistan står EU, den fjärrkontrollerade domedagsregeringen och Icesave.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar