måndag 4 juni 2012

Skandal på TV2 - tre av sex kandidater lämnar studion

Tre kandidater till presidentposten lämnade studion hos TV2
p.g.a. att TV2 nekade att man fick lotta om vilka som skulle bli par.
F.v. Andrea Olafsdottir, Hannes Bjarnason och Ari Gudmundsson
F.v. Herdis Thorgeirsdottir, Thora Arnorsdottir og  sittande president Hr Olafur R. Grimsson.
TV2 försökte med en simpel kupp mot presidentkandidaterna i helgen. TV2 försökte först få till stånd en debatt enbart mellan Thora Arnorsdottir och sittande president Hr. Olafur Grimsson. Då protesterade övriga kandidater och menade att antingen pratar man med alla eller ingen. Då bjöd TV2 att de kunde intervjua två och två kandidater åt gången vilket alla accepterade. När presidentkandidaterna anlände till studion en timma före utsändning fick de veta att kandidaterna skulle paras i bokstavsordning och då blev det så att Thora Arnorsdottir och sittande president Hr. Olafur Grimsson blev sista paret på dagordningen.

När utsändningen skulle börja deklarerade Ari Trausti Gudmundsson, Andrea Olafsdottir och Hannes Bjarnason att de skulle lämna studion eftersom TV2 inte ville lotta ut vilka som skulle bli par. Efter det lämnade de studion. Herdis Thorgeirsdottir deklarerade sitt stöd för kandidaterna och sa att hon inte ville svika åhörarna och därför hade bestämt sig för att stanna kvar.

Det blev således tre presidentkandidater i forumet istället för två som TV2 tidigare planerat. Under programmets gång avslöjades TV2 uppsåt med denna uppställning. TV2 visade sketcher som hånade presidenten på reklamtid och programledarna frågade presidenten närgånget och på ett förolämpande sätt om inte han hade åldrats såpass att han inte dög som president, att han gått vida utanför sin roll i ämbetet och sitt ansvar samt att han ägnade sin tid åt att hjälpa finansiärer. När detta blev synligt förstod alla varför konstruktionen om två kandidater tillsamman med Thora och Olafur var så viktig. Meningen var att håna presidenten och lyfta fram Thora på den sittande presidentens bekostnad och om allt hade fungerat, skulle Thora Arnorsdottir bara behövt le och se vacker ut för att verka som en vettigare kandidat än Hr. Olafur Ragnar Grimsson.

Men så lätt kommer ingen undan Hr. Olafur Ragnar Grimsson, Islands president. Han tillrättalade programledarna ett antal gånger som avslöjade deras okunskaper och oseriösitet. Det har blivit flitiga diskussioner i media och bloggar efteråt och många har slutat prenumera på TV2.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar