torsdag 7 juni 2012

Fiskarna strömmar till huvudstaden för att protestera mot regeringsplanen om förstatligande av fisknäringen

Några av fiskflottans båtar är redan på plats i Reykjavik

Enligt Morgunbladet säger Halldor Valdimarsson lots hos Reykjavik hamn att han inte sett så många båtar i hamnen under sina 32 år som lots i Reykjavik. Dock har inte alla båtar kommit ännu inför stormötet på Austurvöllur utanför Alltingi kl 16.00 senare i dag. 

Protesterna har haglat över regeringen från landsbygden, kommuner, fiskföretag och besättningarna på över hundra av landets största fiskbåtar. Protesterna riktar sig mot att regeringen inte har lyssnat till experter, organisationernas konsekvensutredningar och andra utlåtanden angående det lagförslag som nu debatteras på Alltingi och närmast kan jämföras som en statlig konfiskering av näringens egendomar. Regeringen planerar förstatliga det privata kvotsystem som i decennier har växt fram på Island och gör grenen till en av de konkurrenskraftigaste fisknäringar som finns i världen. Samtidigt höjer regeringen den s.k. fiskrättsavgiften så att den sväljer hela 70% av vinsten. 

Alla i näringen är eniga, arbetstagare och arbetsgivare: Detta betyder masskonkurser och massarbetslöshet. Men enväldige härskare statsminister Johanna Sigurdardottir är på tvären och kallar fiskarna för "sjögrevar" och "kvotkungar" för att hetsa upp folk för att kunna förstatliga bolagens vinster. Hennes regering har spytt avundsjukans galla över nationen. Hennes socialdemokratiska parti kan inte tolerera att sjömän som andra får hålla egna möten för att diskutera frågorna och hennes parti anklagar företagarna inom fisknäringen för att försöka med en "statskupp".

Uppenbarligen är det så hos S att demokrati är att vara med S, allt annat är "statskupp".

Några partimedlemmar hos S har nu aviserat att de tänker försöka förstöra sjömännens protestaktion genom att själva hålla möte på samma plats och tidpunkt och där kräva att regeringens förslag går genom.

Jag välkomnar sjömännens aktion, det är på tiden att nationen reser sig mot socialdemokraternas och vänstergrönas vansinniga attacker mot Islands viktigaste export näring.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar