onsdag 30 maj 2012

EUs fiskpolitik stinker långa vägar

Maria Damanaki, EUs fiskkommissionär
Enligt EU-kommissionen är EUs fiskpolitik "skadlig".  Över 75% av fiskstammarna är överfiskade och fångsten i dag är bara en bråkdel av vad den var för 15-20 år sen. Exempelvis har torskfisket minskat 70% på tio år. Korkade kvotregler leder till bortkastning av prima fisk som slängs död tillbaks i havet. Bara i Nord-Atlanten utanför Britanniens kust släng ca 1 miljon fin torsk, kolja och annan fisk död i havet varje år. Detta har föranlett häftiga protester som exempelvis Huge Fish fight. 

Maria Damanaki, EUs fiskminiskter skickade förra året underlag till medlemsländernas regeringar för en ny fiskpolicy hos EU:

1. Återhämta fisbeståndens storlek enligt MSY (Maximal Sustainable Yield) senast år 2015
2. Minska fiskflottans storlek och kontrollera den bl.a. genom kvothandel
3. Upphöra med skadligt kast av död fisk

Men ingen av medlemsländernas regeringar har visat sig vara intresserade av att diskutera med henne om ändringarna.

Miljöorganisationerna är rasande över EUs fiskpolicy som är så svårt att ändra bl.a. på grund av att länder som Frankrike, Spanien och Portugal inte vill ändra på någonting. De försvarar kortsiktiga intressen hos fiskbolagen men försummar se de långsiktiga konsekvenserna med överfiske.

Vissa vetenskapsmän befarar att fortsätter situationen som den ser ut i dag, så kommer allt kommersiellt fiske att upphöra innan 2050.

Sen ska dessa byråkrater lära Islänningarna vad uthålligt fiske är!

Tviij!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar