tisdag 26 oktober 2010

Skalbolagsdirektör Jon Asgeir Johannesson huvudman i Europas "skitigaste och mest komplicerade skalbolagshärva".

Isländsk tv publicerade i går nyheten om att en av vår tids största och mest komplicerade skalbolagshärva är på väg att kartläggas. En skalbolagshärva som sträcker sig över fem års period och involverar många företag i flera länder. Syftet med företagsköpen och försäljningen var att suga ut så mycket pengar som möjligt ur de isländska bankerna. Genom köp och sälj till sig själva lyckades skalbolagsdirektör Jon Asgeir Johannesson tillsammans med några andra plundra banker och friska företag på hundratals miljarder ISK.

Förenklat gick det till så här:

Jon Asgeir Johannesson och Palmi Haraldsson bildade bolaget A år 2005 som tog över Iceland dagligvarukedjan i UK för ca 35 miljarder ISK. Pengar som togs som lån i de isländska bankerna. Två år senare bildade dom bolaget B som köpte dagligvarukedjan från bolag A till tre ggr högre pris, ca 100 miljarder ISK. Igen med lånade pengar från de isländska bankerna. Därigenom uppstod enorm vinst i bolag A som delades ut till aktieägarna - d.v.s. dom själva.

I mars 2008 sålde Jon Asgeir 8 % av aktierna i Iceland daglivarukedjan till Landsbanki för 11 miljarder ISK. I juli 2008 sålde han 15 % av aktierna till Landsbanki och Glitnir bank för 38 miljarder ISK. Sammanlagt betalade bankerna 49 miljarder ISK för aktierna som nu blivit 74 % dyrare än förut.

Således var dagligvarukedjan Iceland i UK värderad till 35 miljarder ISK år 2005, 100 miljarder år 2007 och hela 250 miljarder ISK år 2008. Detta bör ses i ljuset av att Baugur, där Jon Asgeir var VD hade ett stort inflytande över Kaupthing Bank, Glitnir och i viss mån Landsbanki.

Konkursförvaltarna för Glitnir Bank och gamla Landsbanki har drivit på utredningen som nu har hamnat på riksåklagarens bord. En av nyhetsbyråns källa uppger att detta är den "skitigaste och mest komplicerade skalbolagshärva jag någonsin har sett i hela mitt liv."

Jon Asgeir publicerade genast en "jag är oskyldig" deklaration i media där han lovordar sig själv som Islands stora räddare genom sina vinstrika "affärer".

Han må komma med hur många deklarationer som helst. Snaran dras åt denna gangster som byggde upp maffiaverksamhet på Island för att plundra invånarna på deras tillgångar. Överallt har han lämnat tomma skal och bränd mark. Det ska bli intressant att se vad domstolarna kommer fram till när han får tillfälle att förklara sig i rättssalen. Jon Asgeir står inför kommande rättegångar på Island, i UK och USA. Möjligen finns det fler länder där han har opererat med lokalt stöd för plundring av fler bolag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar