lördag 24 juli 2010

Björk drar igång namninsamling för att stoppa Magmas köp av HS Orka

Popstjärnan Björk har dragit igång en namninsamling på nätet för att stoppa kanadensiska företaget MAGMAs köp på HS Orka. Bjork vill att Altingi håller en folkomröstning i frågan om äganderätt till Islands energikällor och nyttjanderätten till dessa.

HS Orka är ett av Islands mest lönsamma energibolag som säljer fjärrvärme till Reykjavik och bygden runt Keflavik. Till största delen nyttjas jordvärme där man pumpar upp varmt vatten ur marken. Ingår även elproduktion av ånga där "spill" vatten används för uppvärmning av bostäder.

Just nu är MAGMAs köp av HS Orka en het potatis på Island. Vänster gröna håller på och vaknar upp i regeringen och kritiserar Samfylkingen i.e. Socialdemokraterna för att ha hjälpt det kanadensiska bolaget att bilda ett postlådeföretag i Sverige för att kunna fullfölja köpet av HS Orka. En stor tvist avser lagen på Island som enligt vissa förbjuder utländskt ägande av isländska energikällor. Lagen liknar lagen om fiskenäringen som förbjuder utländskt ägande och nyttjande av havets resurser runt Island. Det som försvårar en korrekt tolkning av lagen om energikällor och andra naturliga resurser (olja m.m.) är att när Island blev medlem av EES lades till en paragraf som säger att "samma rättigheter gäller även för medborgare inom EES." Paragrafen innan säger att endast isländska medborgare får äga eller kontrollera energiföretag på Island. Många menar nu att den isländska regeringen brutit mot lagen och kräver att domstol utreder saken.

Vid övertaget av HS Orka har MAGMA säkrat rättigheter till 65 år att nyttja jordvärmen på Island. MAGMA håller på och förhandlar fram ytterligare 65 år och i slutet av denna månad förväntas MAGMA äga 98,5% av HS Orka med sammanlagt 130 års nyttjanderätt av jordvärmen. Enligt MAGMAs vd Ross Beaty planerar företaget att öka produktionen från dagens 175 MW till 405 MW år 2016.

En del brevväxlingar har ägt rum mellan Björk och MAGMAs vd i magasinet Reykjavik Grapevine http://grapevine.is/News/ReadArticle/Bjork-Responds-To-Ross-Beaty-Again

Mer finns även på Björks hemsida http://bjork.com/

Med namninsamlingen ställer Björk sig i led med andra frihetskämpar på Island som vill bevara Islands oberoende och möjligheter till självförsörjning. Hon förespråkar ett större folkligt engagemang i politiken och större transparens och demokrati. I skrivande stund har 12 602 personer skrivit på listan. Jag tänker bli nummer 12603 om jag hinner!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar